Радан пита: Какво точно иска Местан - 240 мажоритарни депутати или само две партии?

11235
Радан пита: Какво точно иска Местан - 240 мажоритарни депутати или само две партии?
Снимка: БГНЕС

Чухме аргументите на г-н Местан и на председателския съвет и честно казано в тях има доста смисъл, защото начинът, по който е зададен въпроса е известно, че ние го тълкуваме различно. Това заяви лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев в коментар за искането на ДПС на изборния референдум да има въпрос дали България иска всички 240 депутати да се избират мажоритарно.

За нас мажоритарният елемент е достъпна преференциална система, каза Кънев и припомни, че според програмата на Реформаторския блок това е преференциална система без праг в листите, което ще доведе до 240 мажоритарно избрани народни представители. Ако г-н Местан има предвид подобна мажоритарност – 100%, това значи преференция без праг и ние не можем да не го подкрепим, защото независимо дали е Доган или Местан, след като ни го пише в програмата, значи го подкрепяме, поясни Кънев. Ако обаче г-н Местан има предвид изцяло мандатни райони, това е една уместна и интелигентна провокация към президента и формулировката на неговия въпрос, която си струва да се обмисли внимателно, защото това всъщност би означавало към настоящия момент България да има само две политически партии, което сигурно се харесва на г-н Местан като перспектива - въпросът е дали се харесва това на другата партия, многозначително добави тъмносиният политик.

Първан Симеонов: Едва ли изборният референдум ще е валиден

Ще гласуват ли 3,5 млн. българи на референдума за промяна на изборните правила? Според Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл&rdq...

Той уточни, че тълкуването на Реформаторите е преференция без праг – това са 240 мажоритарни депутати в следващия парламент, не 10, не 30, а 240. Но трябва да има разяснения, тъй като има различни тълкувания, съгласи се Кънев.

Лидерът на ДСБ коментира и, че в "Орландовци" "сме свидетели на една много добра, много стойностна полицейска операция, която запази гражданския мир". Той изрази надежда тези, които са упражнили насилие, да бъдат разкрити. Същото се отнася и за провокаторите. Това обаче не е дългосрочна мярка - вече неведнъж казахме, че постоянното полицейско присъствие трябва да е преди сблъсъците, а не след тях, уточни Кънев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика