Радев: Борбата с корупцията занапред ще се води от граждани и медии

3349
Радев: Борбата с корупцията занапред ще се води от граждани и медии
Снимка: БГНЕС

Приетият антикорупционен закон бе слаб. С ясното съзнание за неговата неефективност му наложих вето. С него управляващите изпълниха ангажиментите си формално, видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. 

Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент.

По думите му парламентарната република атрофира, а парламентът се превръща все повече в нотариат, който подпечатва указите на правителството. "Когато най-висшият орган на държавата отслабва, отслабват всички институции", каза още държавният глава.

Според него корупцията деморализира цялото общество. "Свободата на словото е под въпрос. Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие и разбиране от Европа. Безразличието на Брюксел не трябва да ни демотивира, а да ни направи по-ревностни. Това е битка за нашите права", подчерта президентът.

"Моята дейност като президент през следващата година ще бъде посветена на защитата на демократичните права на българите, на върховенството на закона", подчерта президентът Радев.

Той обеща, че ще стимулира дебата за свободата на словото.

Началникът на кабинета на президента: Корупцията обезсърчава хората

Мисля, че президентът остана принципен и достоверен в действията си. Той печели симпатии и с личните си качества. Никога не съм бил раз...

Външна политика

Относно външната ни политика Радев заяви, че тя трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. "Тя трябва да ни печели приятели и партньори, а не врагове", каза още той. Президентът припомни за външнополитическите си срещи и посещения, както и направените от него предложения.

"Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите. Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих", добави той.

Началото

Хакнаха профила на президента във Facebook

Днес сутринта е извършена нерегламентирана публикация в профила на президента Румен Радев в социалната мрежа Facebook. За случая са инф...

Той отчете, че мандатът му започна с формиране на служебно правителство. По думите му кабинетът на „Герджиков“ е изпълнил безупречно основната си мисия. И изреди неговите заслуги - подписан бе Национален рамков договор в здравеопазването, правителството събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на летище София, отмени се наредбата за интеграция на чужденци. "Редовното правителство обаче побърза да я поднови", подчерта президентът

"След проведени консултации с всички парламентарно представени политически сили, връчих мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА", изтъкна Радев.

"Не успях да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Проблемите на личния състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакванията. Планът ще бъде прегледан едва през септември, но с неясен резултат", заяви Радев.

По думите му основен акцент в работата му е било отстояването на суверенитета и сигурността на България. Според него те не са даденост.

"Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми", каза Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика