Радев: Летците залагат живота си за България, а политиците залагат страната заради себе си

1945
Радев: Летците залагат живота си за България, а политиците залагат страната заради себе си
Снимка: БГНЕС

Летецът-изтребител има призвание - прекосява и излита, и залага живота си в името на България. За съжаление, не винаги това се отнася за политиката. Често сме свидетели на точно обратното - да заложиш цяла България заради своето лично облагодетелстване. Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов и Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Празникът бе отбелязан във Военния клуб в София И открит с изпълнение на българската народна певица Валя Балканска, чийто запис на "Излел е Делю хайдутин" е включен във Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2. “Отдавна апелирам, говоря с комисиите в парламента, с правителствата, че са нужни не спешни, а аварийни мерки за привличане на способни хора в армията, за тяхното задържане на пазара на труда . Виждам, че вече се движи законопроект, с който ще има увеличение на заплатите, но това е само началото. Тепърва ще говорим за други неща”, подчерта президентът.

Още: Зеленски пристигна в Литва за "Три морета", Румен Радев също е там

По-рано днес депутатите от парламентарната комисия по отбрана внесоха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които възнагражденията на военнослужещите да се изравнят със средната работна заплата за страната - към края на 2023 г. тя е 2123 лв. (ръстът е с близо 30%). Без модерна космическа наука, без космически технологии и космическа индустрия не може да говорим за съвременна конкурентоспособна икономика. Авиацията и космонавтиката изискват ангажираност и от държавното ръководство, и от цялото ни общество, ако искаме България да има достойно бъдеще, каза още държавният глава.

"Тези от нас, които пазят спомен от онова време, със сигурност могат да потвърдят какъв всенароден празник и възторг предизвика новината за полета на Георги Иванов. Ние всички бяхме горди с нашия герой. Бяхме и изненадани, защото никой не го очакваше, но и изненадани от мащаба на българската космическа наука. Полетът на Иванов отгърна една завеса, която бе прикрита - не знаехме за постиженията на нашите учени и инженери. Тези хора направиха оригинални уреди и инструменти, които задаваха стандартите на космическата наука и техника", каза командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

"Когато полетя вторият български космонавт Александър Александров, бяхме уверени в успеха на българската космическа наука. Сигурно ви прави впечатление, че говоря все в минало време, но мога да кажа съвсем честно, че ние и сега имаме значимо място в космонавтиката - продължаваме да работим", подчерта командирът на ВВС.

Още: Радев издаде указа за избори 2 в 1

Подполковник Красимир Стоянов поздрави присъстващите на церемонията от името на първия ни космонавт Георги Димитров: "Болшинството от хората в тази зала са влюбени в сините простори, където ние летците и летящите хора се чувстваме най-добре. Както се казва в една авиаторска песен: "Обичаме да ходим по земята, но още повече да я гледаме отвисоко." Знам, че в залата има колеги с побелели коси, с които помним най-добрите години на българската авиация и тези спомени ще ме топлят докато ме има на земята. Нека вярваме, че нашата военна авиация ще се възроди и ще заеме своето достойно място."

"Всеки космически полет си е сам за себе си. Първият също имаше особени случаи. За мен Гагарин е икона на космонавтиката. Също и полетът на Георги Иванов беше изключително труден. Този полет остава христоматиен и се дава за пример при подготовката на всички космонавти. Знаете, че той е доста срамежлив, за да коментира полета си, но той е успешен. Много скептици се отнесоха към него с пренебрежение, но това бе един изключително успешен полет - да преодолееш толкова препятствия без аварии, които да доведат до трагедия с екипажа, това е нещо невероятно", каза от своя страна подполк. Красимир Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика