Радев пита ГЕРБ какво са внесли в армията, за да взимат и да помагат на Украйна

9053
Радев пита ГЕРБ какво са внесли в армията, за да взимат и да помагат на Украйна
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев повдигна темата за предоставянето на оръжие на Украйна по време на консултациите за съставяне на правителство с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Даниел Митов обясни, че сега трябва да се изтрие "срама" от решението на предишния парламент. „Предстои преглед на помощта и подкрепата, която България може да окаже, да видим какви наличности можем да отделим и да се започне разговори със съюзниците. САЩ имат възможност да предоставят заместващ капацитет, въпросът е правителството да знае какво иска и как да си го получи“, обясни той.

„Когато вземаме от българската армия въоръжение и техника, трябва да си отговорите първо на въпроса за тези 10 г. по време на вашето управление какво внесохте в армията ни, какво се постигна като подготовка на състава, на съвместимостта. България закъсня поне с 15 г. с модернизацията на армията ни“, отговори му президентът.

Митов обясни, че помагането на жертвата на агресията не ни прави част от военните действия. „Това говорене трябва да спре, защото именно тези сигнали са част от това, което ни прави да изглеждаме ненадеждни в очите на партньорите ни“, допълни депутатът от ГЕРБ.

По думите на Митов спешно трябва да се изпрати посланик на България в НАТО. „България не стои добре в рамките на НАТО и, за съжаление, в момента не се възприема като силен член на евро-атлантическата общност“, допълни той.

„Не зная откъде съдите за това. Не мисля, че това, че страната ни е представена от заместващ посланик е съществен проблем. Чакам редовно правителство да даде своето предложение. Дали сме силен или слаб член зависи и от нашия капацитет и съвместимост“, отговори му Радев.

Президентът изтъкна, че никъде не е срещал документ, където да е записано, че сме задължени да предоставяме оръжие на Украйна. „Напротив. Оценява се това, което правим на фона на състоянието на отбранителните ни способности“, отговори Радев.

Радев пак се обяви против оръжие за Украйна и определи 3 важни приоритета в бюджета

"Това ли е най-важното нещо в момента?" - така президентът Румен Радев коментира темата с изпращането на военна помощ на Украйна. Такъв...

От ГЕРБ отново изтъкнаха, че ако дадем старото си въоръжение, ще получим за награда ново.

„Запознайте се каква е практиката, да не изпаднем в състоянието сливи за смет“, обърна се Радев към ГЕРБ. И обясни, че като главнокомандващ ангажимента му е да не допусне намаляване на отбранителния капацитет на България. „Държавите много ясно се ориентират кой къде и какво може да направи. И ще оценя, ако този парламент вземе решение и ускори процесите по модернизацията на армията“, добави Радев.

„Ние сме отговорни хора и сме наясно, че България трябва да поддържа отбранителните си способности и няма да взимаме необмислени решения и несъгласувани с Министерството на отбраната. Затова трябва първо да се направи преглед какво е възможно и да се започнат разговори със съюзниците“, отбеляза Митов.

ОЩЕ: Радев към ГЕРБ: Към първия мандат се гледа с голяма надежда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика