Радев прати писма до евролидерите: Приемете България и Румъния в Шенген

2886
Радев прати писма до евролидерите: Приемете България и Румъния в Шенген
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът Румен Радев изпрати днес писма до лидерите на държавите членки на ЕС, в които откроява приноса на България в опазването на външните европейски граници, както и вложените за това значителни финансови, технически и човешки ресурси. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Позицията на Радев е в продължение на изявленията му относно приемането на България и Румъния в Шенген, направени на заседанията на Европейския съвет в Прага и Брюксел тази година.

Хърватия заговори за влизане в Шенген с Румъния на 1 януари, но пропусна България

Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович заяви пред Камарата на депутатите на румънския парламент, че се надява двете ст...

Припомняме, че вратата пред България за Шенгенското пространство щеше да е отворена, ако в края на октомври парламентът на Нидерландия не бе приел резолюция, която всъщност засяга и Румъния. В нея се казваше, че Амстердам не трябва да гласува София и Букурещ да бъдат допуснати като членки. Това се случи въреки оценката на Европейската комисия, направена от 30 експерти, която според вътрешния министър Иван Демерджиев е „отлична“ за страната ни. Радев заяви при последното си посещение в Брюксел, че българската държава е „заложник на вътрешната политика в Нидерландия“.

В писмата си до европейските лидери президентът напомня за многократно заявяваното от Европейската комисия и от Европейския парламент признание за готовността на България да се присъедини към Шенген. Държавният глава обръща внимание и на приетата със значително мнозинство Резолюция от 18 октомври тази година, в която Европейският парламент призовава Съвета на ЕС за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на европейското законодателство за Шенген по отношение на България и Румъния до края на 2022 г.

„България се придържа изцяло към достиженията на европейското право по отношение на Шенген във всички ключови области по управление на външните граници“, подчертава държавният глава и добавя, че ефективният граничен контрол, осъществяван от България, е потвърден от експертите на ЕС по време на полевата им мисия у нас на 12-13 октомври. Тя се състоя по инициатива на София и Букурещ - в отговор на изразените искания на част от страните членки за преглед на готовността им за Шенген.

„Волята, капацитетът и всеотдайните усилия на България да бъде част от Шенгенското пространство, са израз на солидарността на България с европейските партньори. Време е този подход да бъде реципрочен, като се подкрепи нашето пълноправно членство в Шенгенското пространство“, заявява Румен Радев. По думите на държавния глава е време за прагматични решения, които да предотвратят нови разделителни линии в Европейския съюз.

Румъния се разбърза с присъединяването към Шенген

Румъния подготвя законопроект относно техническия й прогрес по отношение на присъединяването й към Шенген. Това заяви премиерът Николае...

Той подчертава също така, че на фона на тежката криза в средата на сигурност и икономиката, когато солидарността и динамичният икономически обмен са особено необходими, "задържането на България и Румъния извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата". Президентът изразява увереност, че на предстоящото през декември заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи България и Румъния ще получат подкрепа от лидерите на останалите държави членки в блока.

Освен това, в писмото си до премиера на Нидерландия Марк Рюте, с когото Радев проведе персонални разговори на последните две заседания на Европейския съвет, държавният глава отправя предложение за провеждането на експертни срещи, на които да бъдат обсъдени изразяваните от страна на Амстердам резерви за приемането на България и Румъния в Шенген.

„Готови сме да предоставим допълнителна информация и да отговорим на опасенията, които Нидерландия може да има по отношение на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство“, посочва още в писмото си Радев.

ОЩЕ: Радев: Членството в ОИСР е стратегически приоритет за България

Йотова и Пленкович: Амбицията ни е заедно да влезем в Шенген (СНИМКИ)

Амбиция на Хърватия и България е заедно да влезем в Шенген. Това заяви министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика