Радев пред преподаватели във Варна: Силата на науката днес е в обединението

2998
Радев пред преподаватели във Варна: Силата на науката днес е в обединението
Снимка: Пресцентър

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха с ректори и преподаватели от варненските университети. Те присъстваха и на изложбата „Новите будители“, която представя модернизацията и ключовите поректи, в  които участват пет от шестте варненски ВУЗ-а.

„Това, което сте направили и курса, който сте поели, се откъсвате напред във времето. Изпреварвате държавната политика, както и всички стратегии, които се разработват в България в областта на науката. Силата на науката днес е в обединението. С това, което правите, заслужавате званието „Новите будители“, както е кръстено и самото събитие“, заяви Румен Радев.

Румен Радев към млади предприемачи: Имате моята подкрепа, защото България има нужда от агресивно развитие, налагане на нови перспективни идеи

„България трябва да работи с бързи темпове, така че да заеме мястото, което й се полага. Ние нямаме големия индустриален и промиш...

Държавният глава подчерта, че можем да успеем като държава и общество, само ако трансформираме нашата икономика по-бързо към кръгова, дигитална, зелена икономика. „Икономика, която да гарантира висок устойчив темп на растеж, базиран на нови технологии и иновации. Това няма как да стане, ако не трансформираме нашата система на висше образование. А всъщност вие правите точно това - образование, насочено към научни постижения, изследователска работа, развойна дейност и към практиката. Образование, което да обединява всички клонове на знание и да си партнира по-тясно с бизнеса“, каза още президентът. По неговите думи хората, които излизат от университетите трябва да бъдат успешни и да могат по най-бързия начин да се включат в тази икономика и да дават висока добавена стойност. „Ние нямаме друг път. Не само да изнасяме суровини. Трябва да изнасяме повече готови продукти, завършени, високотехнологични. А това няма как да се получи, без хората, които вие създавате. Не само като инженери, лекари, специалисти, но и като личности. Хора, които да обичат България и да не търсят своята реализация навън, като представа за света, а тази представа да изграждат тук, по модела, който вие им задавате“, подчерта Радев. Според него светът все повече ще се дели на държави, които разработват високи технологии и диктуват световния дневен ред, и държави, които остават в периферията. 

„През последните години българската наука е най-недолюбваното дете в нашата политика. За всичко се намират пари, но най-малко са за наука, образование, култура“, посочи Илияна Йотова. Тя изрази надежда след изборите на 14 ноември да има стабилно мнозинство в парламента и стабилно правителство от хора, убедени, че без наука и образование няма как да има развито общество и развита държава.

Варненските университети бяха част от инициативата на Илияна Йотова за промяна на ПМС 103, която улесни достъпа на чуждестранни студенти от български произход в българските висши учебни заведения.

 

За Деня на народните будители: Румен Радев вярва, че българите са се събудили

Миналата година доживяхме голямото народно събуждане. България се променя, търси нови идеи, обсъжда нови решения. Това каза президентът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика