Радев предлага да изпратим бронежилетки и каски за цивилните в Украйна

7386
Радев предлага да изпратим бронежилетки и каски за цивилните в Украйна
Снимка: БГНЕС

Искам да призова българското правителство за разглеждане на възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и друго необходимо оборудване, особено в районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна с полския си колега Анджей Дуда в София.

Само преди няколко дни Радев заяви, че предоставянето на оръжие за Украйна е въвличане на България във войната. "Ние трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, с което можем. Но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин за въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът", каза той.

Радев: Предоставянето на оръжие за Украйна е въвличане на България във войната

Ние трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, с което можем. Но който вземе решение за предоставяне на въоръ...

Радев каза още, че "руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност". "И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепване на източния фланг на Алианса. За създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите. И формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия", каза Радев.

Радев беше категоричен, че България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса, без реални и съвременни отбранителни способности. Той изтъкна, че само преди дни неговият колега Дуда е подписал Закон за отбрана на отечеството. „Разходите за отбрана в Полша за тази година се фиксират на 2.2% от БВП, и на поне 3% от 2025 г. А се мисли и за 4% от БСП да се дават за отбрана“, подчерта Радев. „С него се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, а в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана“, поясни президентът на България. По думите му, и в Румъния текат сходни процеси. 

От изявлението на Радев стана ясни, че експертни екипи ще обсъдят незабавно възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 от полската индустрия. По думите на държавния глава, България може да очаква ексадрилна готовност за новите Ф-16 към 2030-а година, а дотогава разполагаме единствено с МиГ-овете.

"Ако дотогава не вземем спешни мерки, рискуваме да загробим вековната ни история във военната авиация, да се молим на комшиите за помощ и да компрометираме самия проект за Ф-16, защото няма да има кой да го обслужва", заяви Радев.

Румен Радев: България може да бъде място за преговори между Украйна и Русия

България има основание да претендира да бъде място на преговори между президентите на Украйна и Русия, но това трябва да стане в коорди...

„Формирането на национални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет", поясни той.

„Не само наблюдаваме като НАТО, но и по много начини се стремим да помогнем на Украйна“, каза от своя страна президентът на Полша Анджей Дуда.

Той е на мнение, че Алиансът трябва по възможно най-бързия начин да се адаптира към настоящата ситуация, която създава агресивната политика на Русия. „Трябва да се освободим от доминацията на Русия при доставките на нефт и газ. Предстоящите срещи на високо ниво в Брюксел ще донесат както военни, така и икономически решения, които ще засилят нашата сигурност“, посочи полският президент.

„В момента Русия ни показва какво означава руски терор, но в миналото ни е показвала какво означава енергиен шантаж. Трябва да създадем пълна деверсификация“, изтъкна Дуда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика