X
 
 

Радев: Президентството е бариера срещу лобистки закони и задава политическия дневен ред (ВИДЕО)

3746 15
Радев: Президентството е бариера срещу лобистки закони и задава политическия дневен ред (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Приемам големият медиен интерес като знак за значимостта на президентската институция, започна отчетът си президента Румен Радев. "Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети", каза още той.

В следващите минути Радев посочи постигнатото през третата година на поста президент на Република България и приоритетите му за следващата година. Няколко бяха акцентите в речта му: Президентството е бариера срещу лобистки закони, то все по-убедено задава политическият дневен ред; В страната проблемите се задълбочават, а ние консумираме резултатите им. Според Радев е необходима промяна на модела - особено в сферата на образованието. Президентът коментира и инвестициите във военната сфера.

"Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред – последният пример е изборното законодателство и откритата инициатива на премиера да изпревари инициативата на президента.  За пръв път депутатите започнаха да разглеждат промени в изборното законодателство, когато трябва. Не по време на избори. Това само показва, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул за отговорност и останалите институции.", обяви Румен Радев и подчерта, че той ще продължи с отговорната мисия да бъде последователен като президент.

Наложих вета на 7 закона, дори сезирах Конституционния съд при необходимост. Въпреки преодоляването им понякога и дори без дебат, обществената реакция и отговорът на Конституционния съд потвърждават правотата ми, продължи той.

"Приоритети ми не са самоцел, а функция от политическо и социално-икономическо развитие на страната и правомощията на институциите. Днес все по-често се задават въпроси - защо въпреки заделянето на повече средства в секторите, България продължава да бъде на последно място в ЕС по качество на живот, защо колабират цели обществени системи и се борим за вода и въздух, защо се унищожава природата, живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи напускат страната" , каза още Радев.

"В отчета си миналата година казах, че каквито и социални модели да предлагаме, ако не се промени политическата среда и начина на управление – няма да има подобрение на живота в България", продължи президентът. Ето какво каза Румен Радев при отчета си за 2018г.

Оказа се, че днес той вижда ситуацията по същия начин и отново намекна за смяна на модела: "Каквито и икономически и социални модели да се прилагат, усилията за подобряване на качеството на живот ще са обречени, ако не се промени начинът на управление и политическата среда, а основните проблеми са липса на върховенство на закона и реално разделение на властите, безнаказана корупция, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, еднолично разпореждане с бюджета и обезличаване на институциите, отслабен суверенитет. "Допуснахме тези проблеми през годината да се задълбочават, изборният процес се опорочава, допуснахме и срастване на партия с държава".

"Ако Перник е провалът в водния сектор, то резултатът от миналогодишният тест за 9-кл има същият ефект за нашето бъдеще. Разликата е, че физически не можем да го усетим в момента, но ще го усетим в бъдеще."

"Някои ще кажат президентът е черноглед, не - аз имам високи амбиции за България. Ние можем и ние трябва да превърнем България в нормална, демократична европейска държава. Но съм и реалист и вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, но най-важният залог е инвестицията в хората. Затова в рамките на КСНС ще търся подкрепа за законови механизми в три основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите. Образованието трябва да е стратегически национален приоритет. Трябва да си поставим високи цели - например, На следващият тест Pisa писа да покажем движение нагоре в класацията, а това означава да предприемем мерки сега. Ние се нуждае от прелом!", смята президента Румен Радев.

Президентът очерта приоритетите си през следващата година от мандата: ще бъдат в сферата на укрепването на правовата държава и върховенството на закона. Сред мерките са „възстановяване на доверието в изборния процес чрез 100% машинно гласуване“, ограничаване на купени и контролиран вот; конституционни промени за структурата на съдебната система; подобряване на баланса между институциите; по-прозрачно управление и повече права на гражданите; борбата с бедността.

"В тази критична обстановка мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава и укрепването на държавността. Ще продължавам да работя за върховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността."

"Ще продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи. Да настоявам за въвеждане на електронно управление като фактор за повишаване на прозрачността. По националната сигурност мой основен приоритет - ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация", коментира още Радев.

Как президентът Румен Радев коментира въпросът за имунитетът му на главния прокурор Иван Гешев към Конституционния съд, ВИЖТЕ ТУК.

Той отчете, че президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики в социално-икономическата сфера. „Те са обект на управленската програма на правителството. Но има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията. Адекватни ли сме срещу демографската катастрофа? Основен риск за бъдещето на страната и имаме ли амбицията да преодолеем негативния демографски тренд и то не просто с програми за повишаване на раждаемост и намаляване на смъртност, а с цялостна всеобхватна политика, която да дава перспектива за развитието на страната, така че младите хора да остават в нея. Имаме ли амбиция да развиваме конкуретоспособност", попита Радев.

Според президента трябва да се активира научният потенциал на нацията. "Така че България да се развие като център, в който да се развиват нови технологии и иновации. Това е критерият за успешната страна на бъдещето или ще се превърнем в страна, изоставаща страна, вносител на технологии и клиент на технологии. Постигаме ли баланс между инвестициите в инфраструктура и в човешки капитал“, попита още държавният глава.

Вицепремиерът Илияна Йотова поиска създаването на Асоциация на българските общности по света. Нейният отчет и за опасностите пред българските диаспори можете да видите в следващото видео.

Цялата пресконференция, посветена на отчета на третата година от мандата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Actualno.com

Етикети:

 • Враговете на България 8 Враговете на България преди 3 седмици Профил на трол?
  Целта на мръсотиите ? Трябва да бъде отстранен на всяка цена ген. Радев от втори президентски мандат и да бъде настанен националният предател СИК Мафиота, който като американски лакей, няма чест и достоинство а България му е последна грижа .
 • Това е положението 7 Това е положението преди 3 седмици Профил на трол?
  Гешев служи на Хунтата и ВСЯКО ПРЕПЯТСТВИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОМЕТЕНО, ВСЯКО ПРЕПЯТСТВИЕ ПРЕД ХУНТАТА НА БОКО . Гешев е слугинската поръчкова Бухалка, която Мутрите на Боко си избраха . И го държат за топките . Янките вилнеят !
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Хунтата държи Гешю за топките с компроматите, които янките са им дали - за прането на милиони мръсни пари !
  : 2 !
 • humminghuman 6 humminghuman преди 3 седмици Профил на трол?
  Слава и благоденствие за генерал Радев! Молим, Господ да го защити и дари с пълния срок на живот който е 100 години!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Май че от управляващите САМО Президента остана свестен българин, докато всички други са гюбре ! ВСС - та това е поделение на ГЕРБ Мафията, те там са изпратени по партийна линия .
  : 3 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Абе хюмненце 6, какво ще правим на другата година след като пенсионера със зелените чорапи стане на 100? Ще го копаме ли?
  : 8 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  6.2 Това е Циклоп ДРИСНЯТА ! Доказан шизофреник .
  : 0 !
 • България загива ! 5 България загива ! преди 3 седмици Профил на трол?
  Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие, а съдът – с 12 %, е територия без управление . Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива !
 • Мафията си има държава 4 Мафията си има държава преди 3 седмици Профил на трол?
  Концесиите и заробващите договори с чужди компании са бич за България. Не може да си на едно от първите места по златодобив в света или по брой минерални извори и да живееш в битова мизерия!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Президента е единствения политик, който мисли за народа си ! Останалите Тикви са храненици, лижещи чужди задници - защо Цвъ отиде в Америка, защо Банкянската Тиква го привикват да даде отчет и да получи американски заповеди, винаги във вреда на българските национални интереси ?
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Най-добрите заповеди за нашите интереси ги дават пасола и Решетников... хахахаха...
  : 8 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  3.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА ! Просто психоПАТКА .
  : 2 !
 • козата 2 козата преди 3 седмици Профил на трол?
  ТРИБУНАЛ ЗА ГЕНОЦИД НАД ЧОВЕШКИЯ РОД И ПРИРОДАТА! ТОВА Е БЪДЕЩЕТО ЗА ДОЛНИТЕ УБИЙЦИ КОИТО КРАДАТ И ТОРМОЗЯТ НАРОДА!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Пикльо, ти не можа да спреш избора на Гешев, който сега се гъбарка с тебе, че си спирал лобизма и далаверата?! Голям смешник Фърчилото!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  1. Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 5 !
Нагоре
Последно в Актуално