Радикалната съдебна реформа отново е на дневен ред - ще я подкрепи ли НС?

2254
Радикалната съдебна реформа отново е на дневен ред - ще я подкрепи ли НС?
Снимка: БГНЕС

Проект за решение за принципна подкрепа за т.нар. радикална съдебна реформа на Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" внасят днес (16 ноември) депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. Реформата гарантира независимостта на съда и ефективността и отчетността в работата на прокуратурата.

Проектът за решение "препоръчва на народните представители да съобразят предложенията на гражданската инициатива в законодателната си дейност, а когато същите изискват промени в Конституцията от обикновено или Велико Народно събрание – те да бъдат съобразени при изготвянето на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, съответно при внасяне на такъв заедно с проекторешение за свикване на Велико Народно събрание."

"Правосъдие за всеки" ще сезира ЕК заради мълчанието на депутатите

От инициативата "Правосъдие за всеки" предупредиха, че ако Народното събрание не обсъди предложенията им за промени в Конституцията, ще...

Славов, Димитров и Андреев настояват още парламентът да изрази принципна подкрепа за гражданската инициатива, внесена с подписите на над 5 000 граждани в началото на месец декември 2015 година. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление органът, до който е отправена подписката, е длъжен да разгледа инициативата в срок от 3 месеца. Въпреки това, една година след внасянето на подписката, тя „отлежава“ в деловодството на Народното събрание, като до момента не е включвана в седмичната програма за работа на Народното събрание.

„През последния месец чухме от кандидатите за президент на почти всички парламентарно представени сили, в това число и на достигналите до балотаж, че искат съдебна реформа, държат на гласа на гражданите и одобряват румънския модел за работа на прокуратурата. Сега е време да потвърдят думите си като приемат този проект за решение и реално включат предложенията в своите бъдещи инициативи – независимо дали ще бъдат проекторешения за свикване на Велико Народно събрание, или нещо друго“, заяви Петър Славов.

Реформата по същество

1. Без методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите. Това ще гарантира независимост и децентрализация на системата.

2. По-малък мандат на главния прокурор – 5 години, не 7, както е сега.

Величков: Опасно е, ако премиерът започне да говори от името на съдебната власт

Инициативата за промени в съдебната система на „Правосъдие за всеки" е събрала 4020 валидни подписа, а общо са се подписали 5000 ...

3. Явно гласуване в колегиите и пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), което означава лична отговорност на всеки член на съвета.

4. Намаляване на парламентарната квота на ВСС – от 11 на 7 членове. Изборът на назначените от парламента да става с квалифицирано мнозинство в пленарна зала – 2/3.

5. Две колегии във ВСС – прокурорска и съдийска. Относно тази точка има съгласие в парламента по прословутата съдебна реформа и всъщност това е единственото съгласие сред различните политически партии.

6. Въвеждане на длъжността зам.-главен прокурор. Това се подкрепя активно от Реформаторския блок, като лидерът на ДСБ Радан Кънев многократно е посочвал, че ролята на този нов прокурор ще е да се занимава със случаите на корупция по високите етажи на властта.

7. Обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред. Тази реформа предполага изменение по чл. 120 на Конституцията.

"Правосъдие за всеки" към Цачева: Наистина ли ще допуснете НС да наруши закона

Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати открито писмо до председателя на парламента Цецка Цачев с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика