Рая Назарян: Не се чувстваме виновни, “Нотариусът“ е действал преди ГЕРБ

3391
Рая Назарян: Не се чувстваме виновни, “Нотариусът“ е действал преди ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

"Не мога да кажа, че чувстваме вина. Изнесените данни в последните дни по казуса с убития Божанов касаят една престъпна дейност, която датира от преди 20 години - ГЕРБ не е управлявал тогава".

Това заяви по БНР Рая Назарян - депутат от ГЕРБ и председател на Комисия по превенция и противодействие на корупцията в Народното събрание. От парламентарната група подкрепят създаването на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса.

Ще бъдат изслушани всички

Още: Мнение: Ще замажат очите на хората с разследването за "Нотариуса"

"Корупцията е явление в цял свят, за което трябват постоянни усилия и навременни мерки за неговата борба. Това не е еднократно действия, а изисква ежедневни усилия. Изисква промяна, която да не бъде, когато стигне вече до етапа на противодействието, а още в етапа на превенцията. За това поетапно през годините са се взимали много мерки и те продължават да се случват. Това беше и продължава да бъде един от основните моменти в протичащата все още съдебна реформа", обясни тя. И заяви категорично, че дейността и борбата с корупцията не е спряла.

Групата около Божанов не само е осъществявала неправомерни действия и натиск върху магистрати и търговия с влияние, но също има множество пострадали български граждани, станали жертви на имотни измами, подчерта Назарян. ГЕРБ ще настояват в новата комисия да бъдат изслушани всички компетентни органи, които разполагат с информация.

Още: ГЕРБ и БСП също се засилиха да правят парламентарна комисия за Нотариуса (ВИДЕО)

Комисията ще бъде публична

"Това са изключително притеснителни факти и обстоятелства. Дължим изясняване на отговорите. Тази комисия ще бъде публична, в нея ще може да се включи цялата общественост - да чуе, да участва, да задава въпроси, но това в никакъв случай не трябва да пречи на разследването. Истинските резултати ще дойдат не толкова от дейността на комисията, колкото от обществения натиск върху институциите, които своевременно да съберат цялата надлежна информация по казуса, да изяснят всички връзки и замесени лица и съответно да бъде потърсена отговорност към тях", коментира депутатът от ГЕРБ.

Още: Кой е бездействал по случая "Нотариуса": Говори Надежда Йорданова

Ние сме двигател в съдебната реформа, твърди Рая Назарян и добави: "От месеци тя протича усилено. Сега предстоят още по-усилено приемането на законите. След измененията в Конституцията, предстои един много тежък и важен закон, който трябва да реши тези въпроси в бъдеще - Законът за съдебната власт".

Съдебната реформа иска търпение

По думите ѝ една реформа не е бързо мероприятие, тя изисква търпение. В последните 3 години ние бяхме в избори, нямаше възможност да бъде проведена подобна реформа, обясни депутатът.

И все пак, според нея, много мерки са се взели през последните 9 месеца, които са променили посоката. Натрупахме много опит и практика в борбата с корупцията, подчерта тя.

Още: Пеевски със сигнал до главния прокурор за частния клуб на Мартин Божанов

Назарян цитира данни, според които България се измества като показател, макар и с малък процент, но има подобрение в борбата с корупцията. По думите ѝ това трябва да остане като национална политика и приоритет.

"Борбата с корупцията зависи от всеки един от нас, не само от политиците. Тази нетърпимост трябва да е на всяко ниво", категорична бе тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика