Разходите за провеждане на ритуали с участието на армията ще са за сметка на МО

524
Разходите за провеждане на ритуали с участието на армията ще са за сметка на МО
Снимка: БГНЕС

Правителството отмени част от решение от 1991 г., с което се определя редът за осигуряване провежданите в страната тържества с национално и местно значение.

С промяната отпада задължението държавните институции и общинските съвети да поемат разходите за отдаване на военни почести при ритуали от национално и местно значение, които те организират. Тези разходи ще остават за сметка на Министерството на отбраната съгласно утвърждавания единен годишен план за участие на Националната гвардейска част и формированията на въоръжените сили в национални и местни тържества.

МО дава 4 млн. лв. за доставка на двигатели за МиГ-29

Министерството на отбраната пусна обществена поръчка за доставка на 10 броя двигатели РД-33 за самолет МиГ-29. Това става ясно от порта...

Възприетият до момента принцип за институционално възлагане на задълженията за поемане на разходи при отдаване на военни почести не отразява значимостта на отбелязваните събития като националния празник 3 март, Денят на Съединението, Денят на Независимостта, Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България 2 юни и др. Тези дати имат отредено място в националната ни история и решаващо значение за определяне на националната ни идентичност, което не следва да се обвързва с необходимостта от извършване на разходи. Отбелязването на подобни събития формира и поддържа патриотичния дух, утвърждава българската национална идентичност и държавност. Участието на представителни части на Българската армия в тях придава значимост на събитията и повишава националното самочувствие.

Провеждането на военни ритуали е регламентирано в Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика