Разкритие на "Свободна Европа": Гешев сам поискал, а Борисов му дал да живее в "Бояна"

7358
Разкритие на "Свободна Европа": Гешев сам поискал, а Борисов му дал да живее в "Бояна"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Главният прокурор Иван Гешев живее под наем в държавната резиденция "Бояна" от 29 юни 2020 г. срещу 100 лв. на ден. Това съобщи "Свободна Европа", като цитира информация от правителствената пресслужба.

Миналия август, попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция, Гешев каза само, че живее в държавен имот и "от този храст няма да излезне заек".

Докато Бойко Борисов бе премиер, Министерският съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на официално изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев. Затова "Свободна Европа" праща отново въпросите си по темата, след като в длъжност встъпва служебният кабинет.

И отговорите гласят, че от 29 юни миналата година Иван Гешев живее в държавен имот. Адресът не е предоставен с мотива, че "данните за местонахождението" на дадено физическо лице са лични.

Отговорът на въпроса кой е определил наема на Гешев обаче показва, че той живее в резиденцията. "Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс "Бояна", пише в отговорите.

"Свободна Европа" цитира два независими източника, че Гешев се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна. Вилата е една от осемте сгради, намиращи се на територията на построената през 1974 г. резиденция "Бояна". Тя е създадена като представителен комплекс на комунистическото ръководство на страната. Състои се от две по-големи сгради - Дом 1 и Дом 2. В първата днес е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни части, който обслужва правителството. Има още 6 по-малки сгради. Сред тях са вилите на президента, премиера и обитаваната в последната една година вила на главния прокурор.

Площта на къщите е различна, но всички те са по неколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за гости и дневни помещения. Към имота има и градина и гаражи.

За да ползва тази площ в един от най-скъпите райони за живеене на София, главният прокурор плаща наем по 100 лева на ден. От правителствената информационна служба уточняват, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем 3100 лева.

Когато миналата година Гешев потвърди, че живее в държавен имот, той уточни, че плаща наем на пазарни цени. Според "Свободна Европа" къщи с параметри сходни на Дом 5 в района на Бояна се отдават срещу наем между 4000 и 6000 лева на месец.

След изискана справка става ясно, че непосредствено преди главният прокурор да се нанесе, във въпросната вила е направен ремонт за 333 860 лева. Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лева и е цялостен ремонт на "помещения и инсталация" в Дом 5. Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили на 16 юни. Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а впоследствие къщата е снабдена с видеонаблюдение.

Именно за този ремонт и обществената поръчка за него писа Actualno.com през 2020 година. Тогава тя беше дадена от втория път на "Главболгарстрой". Причината - компанията е предложила да купи по-евтини мокети и плочки, отколкото Министерският съвет е посочил като минимално изискване. Предложеното от "Главболгарстрой" е 84,08 лв. без ДДС за квадратен метър плочки, но МС е поискал не по-малко от 85 лв. Колкото до мокета – офертата е била 57,20 лв. за квадратен метър, правителството обаче е поискало поне 60 лв.

Според отговорите от МС държавният имот е предложен на Гешев "във връзка с писмо от Прокуратура на Република България". В писмото на прокуратурата "се цитира резултат от проведено охранително обследване" от МВР, Бюрото по защита към главния прокурор и НСО.

"Свободна Европа" пише още, че говорителката на главния прокурор Сийка Милева е била потърсена за коментар по темата, но тя е отказала.

Още: Гешев, "Главболгарстрой" и Остап Бендер – има ли общо?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика