Референдумът на Слави все пак ще се проведе с президентския вот

2422
Референдумът на Слави все пак ще се проведе с президентския вот
Снимка: БГНЕС

Референдумът на шоумена Слави Трифонов все пак ще може да се проведе с президентските избори наесен. Това стана след решение на Народното събрание, което отменя вече взетата мярка за забрана на провеждане на допитване и избор в един и същ ден.

Първоначалната идея, внесена от БСП и приета от мнозинството, беше да се отмени правилото обществени допитвания, инициирани от граждани, да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се провеждат в годината на инициативата им. Днес (28 април) обаче управляващите промениха мнението си и приеха съвсем различен текст.

Само БСП не подкрепи референдума на Слави в комисия

Референдумът*, иницииран от телевизионния водещ Слави Трифонов и екипът му направи първа стъпка в Народното събрание. С 9 гласа "за" и ...

Според приетото днес, 28 април, предложение на Реформаторския блок се връща старото правило, според което ако референдум се инициира в рамките на година преди национални избори, двата вота се провеждат заедно.

"Нека да не го пипаме това, нека остане сегашното положение", каза председателят на парламента Цецка Цачева по време на дебатите.

„Да разбирам ли, че вие сега предлагате да се отмени приет на второ четене текст“, обърна се към управляващите Янаки Стоилов. Според него парламентът така ще влезе в един порочен кръг. "Ние до края на обсъжданията можем да отменим и други приетите текстове", констатира още социалистът.

Възможността за отмяна на текста се дава от чл. 82 от Правилника за работа на Народното събрание. Съгласно този член "вносителят на законопроекта може да го оттегли до започване на първото гласуване, а след това - само с решение на Народното събрание".

Борисов: Не ме е страх от Слави Трифонов

Нямам страх от Слави Трифонов, добре дошъл на избори, когато иска. Това заявява премиерът Бойко Борисов по време на срещата му с предст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика