Депутатите правят така, че за референдума на Слави да се гласува през август

4861
Депутатите правят така, че за референдума на Слави да се гласува през август
Снимка: БГНЕС

Референдумът, предложен от телевизионния водещ Слави Трифонов и екипа му, няма да се проведе наесен заедно с президентските избори. Това стана ясно след приетите от парламентарната комисия по правни въпроси на второ четене поправки в Изборния кодекс.

Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от 9 депутати, двама гласуваха „против“. Измененията отменят правилото обществени допитвания, инициирани от граждани, да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се провеждат в годината на инициативата им.

Парламентът ще трябва да насрочи провеждането на референдума на Слави

Около 100 000 некоректни записа в подписката за референдум, организирана от инициативен комитет с председател Станислав Трифонов, са от...

По време на дебатите депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов попита вносителите при новото правило кога ще се проведе референдум, внесен през май. Председателят на правната комисия отвърна, че това ще стане в тримесечен срок.

След това Славов предложи да бъде гласувано през месец август референдуми да не се провеждат. Той не получи подкрепата на останалите депутати, като Свилен Иванов от ГЕРБ дори възкликна, че допитването може и да е в края на юли. Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ) заяви, че това предложение гони други цели, а не да има нормативна и административна ефективност. Той добави, че е логично да се провеждат заедно, за да има по-висока активност на допитването.

Кирилов се аргументира, че направеното предложение цели запазването на гражданската енергия, защото ако една подписка е внесена в началото на годината, а избори ще има в края на годината, парламентът ще бъде обвиняван, че бави провеждането на референдума.

Крайното решение ще бъде взето утре, 21 април, при окончателното гласуване на поправките в Изборния кодекс в пленарна зала в парламента.

ГЕРБ пробва да прати референдума на Слави в трета глуха

Референдумът на "Шоуто на Слави" кара ГЕРБ да погледне към промяна на закона, за да може да го неглижира. Това заключение вади в. "Сега...

По-рано днес, 20 април, парламентарната група на ДПС поиска Народното събрание да разгледа на второ четене поправките в Изборния кодекс едва след като обсъди искането за провеждане на референдум по изборни въпроси, внесен от Слави Трифонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика