Реформаторите искат референдум за комунистическите паметници

13514
Реформаторите искат референдум за комунистическите паметници
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок вероятно ще инициира местен референдум за преместването на паметника на Съветската армия в Музея на социалистическото изкуство.

Това обяви Петър Славов от РБ по време на парламентарния контрол.

Рашидов: Паметникът пред НДК трябва да бъде възстановен

Аз като скулптор подробно изложих професионалните аргументи относно необходимостта паметникът да остане на мястото си и да бъде възстан...

Той имаше въпроси към министъра на културата Вежди Рашидов за бъдещето на паметниците от времето на социализма, като разпадащия се пред НДК и този на Съветската армия.

Въпросът за референдума ще бъде обсъден на заседание на групата на РБ във вторник, уточни Славов, цитиран от OFFNews.

Той напомни, че паметникът в градинката на НДК от години се руши и има решение на Столичния общински съвет той да бъде премахнат.

"Подробно представих професионалните си аргументи паметникът да бъде ремонтиран и да остане на мястото си", обяви Вежди Рашидов (той отговаря за втори път на въпрос за паметника пред НДК) и отново каза, че е против да се рушат паметници.

Някак си не е почтено и морално при жив автор, и то голям, учил съм се от него, да го събаряме. Най-редното ще е той да го реши, но това ще струва много пари. Другият вариант е да му се възложи да направи по-устойчив проект", коментира министърът на културата.

Паметникът пред НДК без Акт 16

Паметникът „1300 години България" пред НДК никога не е получавал Акт 16. В документите за строителството му са описани множество ...

Рашидов направил изчисление, че възстановяването на паметника ще струва по евтино от събарянето му.

"Аз съм против унищожаване, а преместване. В момента паметникът е в окайващо положение, той прилича на скелет. Много паметници от епохата на комунизма се рушат. Музеят на социалистическото изкуство е добра инициатива, паметникът на Съветската армия е изрисуван и мнозинството софиянци искат да се премести там. Да бъде преместен и съхранен", уточни Петър Славов.

Той изтъкна още и аргументът, че паметникът на Съветската армия се намира в едно от най знаковите пространства в София, а публичните пространства трябва да обединяват а не да разделят хората.

Славов написа по-късно в профила си във Facebook, че е говорил с министъра на културата в кулоарите на парламента за подмяната на комунистически символ на фасадата на Народното събрание с герба на България.

"Днес мисля, че успях да привлека и Министъра на културата за каузата, този комунистически символ на фасадата на Парламента да бъде заменен със съвременния Държавен герб на Р България! В рамките на парламентарния контрол успях да поговоря с него и той се ангажира да проучи възможностите, министерството да се ангажира с възлагане на изработването и поставянето на герба като израз на държавността и парламентаризма!", написа в социалната мрежа Реформаторът.

Паметникът на Калоянчев в Бургас - готов до лятото

До началото на летния туристически сезон в Морската градина в Бургас ще бъде издигнат паметник на големия български актьор Георги Калоя...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика