Реформаторите предлагат електронната идентификация да се извършва само от държавата

2346
Реформаторите предлагат електронната идентификация да се извършва само от държавата
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок внесе вчера предложение за изменения и допълнения на законопроекта за електронната идентификация между първо и второ четени. Проектът предвижда електронна идентичност да могат да издават само държавните органи (паспортните служби на МВР). Идеята е да се разграничи ролята на държавните органи и частните лица при електронната идентификация.

Чрез промените се предвижда идентификацията на гражданите да се извършва само от държавни органи или контролирани от държавата търговски предприятия, създадени с нормативен акт. Това позволява електронната идентификация да може да се възложи на друго министерство, на специализирана агенция или на държавно предприятие, без да се променя законът. Частните лица пък ще могат да администрират свои секторни идентификатори за собствените си нужди, но ще трябва да ги издават на база на издадения от държавата универсален идентификатор, предлагат Реформаторите.

Депутатите направиха първата стъпка към електронно гласуване

Днес, 21 януари, Народното събрание направи първата крачка по отношение на приемането на електронното гласуване, като бяха посочени и п...

Законът не засяга възможността на частните лица да ползват и други средства за идентифициране и проверка на самоличност, които не са обхванати от закона и са по силата на договор. Но тези средства за идентификация не са задължителни за други лица, освен за страните по договора – поради това не подлежат на регулация, се казва още в мотивите на предложението.

С предложените изменения на Закона за електронното управление се предвижда, че администрациите трябва да приемат електронното упълномощаване за валидно без други документи. За улеснение пълномощното в електронна форма трябва да се приравни на пълномощно с нотариална заверка на подписа, се предвижда в законопроекта.

При електронна идентификация удостоверението за електронна идентичност се издава след представяне на личен документ. Електронното пълномощно се създава на базата на удостоверението за електронна идентичност и електронен подпис. По този начин самоличността на подписващия се удостоверява с електронни средства със същата степен на сигурност, както и при нотариуса. За да се избегнат фалшификации, електронното пълномощно може да се оттегли във всеки момент с изявление за прекратяването му, което веднага се вписва в регистъра.

Новата уредба за електронните пълномощни няма да може да се използва за пълномощни за сделки с недвижими имоти, за които се изисква и заверка на съдържанието. Електронните пълномощни ще важат за действия пред административните органи, при електронно гласуване, данъчни органи, НОИ, служби по гражданска регистрация, Търговския регистър, регистрите на населението, общини, консулски служби и др. Тя ще може да се използва пред частни лица, банки, застрахователи, болници и други органи.

Електронното гласуване - когато хакерите могат да съсипят всичко

Електронното гласуване е инструмент, който над 1,8 млн. българи поискаха на национален референдум. Но то е и инструмент, с който може д...

Вносители на предложените промени в Закона са народните представители от "Движение България на гражданите" Антони Тренчев, Найден Зеленогорски, Бойка Маринска, Настимир Ананиев, Димитър Делчев, Димитър Танев и доц.д-р Димитър Шишков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика