Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформаторите: Управляващи и опозиция ограбват данъкоплатците чрез "Южен поток"

20 март 2014, 15:03 часа • 21185 прочитания

Управляващи и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез проекта "Южен поток". Това заявиха от Реформаторския блок на пресконференция след извънредното заседание на Изпълнителния съвет. То беше предизвикано от липсата на ясно изразена позиция на българското правителство по Кримската криза на заседанието на ЕС в Брюксел.

"Няма никакво русофилство или русофобство в България, има корупция и мафиофилство, коментира говорителят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев. - Българският национален интерес изисква да имаме ясна позиция по въпроса с кризата в Крим. А защитата на нашия национален интерес е чрез ЕС".

От Реформаторския блок излязоха със специална позиция по повод отказа на правителството да заеме категорична страна по повод кризата в Крим. "Българският парламент отказа да излезе с позиция по повод анексията на Крим, заради зависимостта на всички парламентарни партии от корупционните схеми на Кремъл. И управляващи, и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез проекта "Южен поток", по същата схема, по която бяха откраднати 2 милиарда лева в гьола Белене, пише в позицията на Реформаторите. - През "Южен поток" ще бъдат източени 4 милиарда лева от бюджета и енергетиката в полза на консориум от частни интереси. Всички тези източени пари ще бъдат платени от нас чрез сметките и повишените цени. Българският национален интерес е спиране на корупцията и ограбването на енергетиката. Той изисква силна обща европейска политика, която да гарантира евтин газ за българските домакинства и фирми. Само единна Европа може да се противопостави на енергийния и политически рекет, който застрашава сигурността на целия Черноморски регион. Настояваме парламентарната опозиция да изясни отншението си към "Южен поток" и да изясни съмненията, породени от противоречието между изявления на власт и в опозиция, между публични позиции и гласеване в ОС-Варна".

От Реформаторския блок настояват също България да има твърда позиция срещу анексията на Крим, като подкрепи международни санкции. "Българските представители в Европа трябва да осигурят достатъчни гаранции, че българската позиция ще доведе до сигурост и богатство за гражданите - ускорено приемане на България в Шенген, енергийна и военна сигурност и борба с мафията, контрабандата и корупцията чрез общи европейски позиции в защита на уязвимите страни-членки и достъп до газ на цени, които плащат богатите държави от Западна Европа", пише още в позицията на Реформаторите.

Според историка Димо Бечев, който е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, опитът на правителството да прокара "Живковия модел" през 2014 година няма как да проработи. "Снишаването докато премине бурята днес няма как да се случи, коментира той. - България няма ясна позиция за Крим, тъй като това е изгодно и за управляващите, и за опозицията. Тях ги обединява проектът "Южен поток". Управляващите и опозицията са скачени като тръбите на "Южен поток".

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков беше категоричен, че най-разумното решение в момента е да бъде прекратена работата по "Южен поток". Той добави, че Реформаторският блок подкрепя искането на ГЕРБ за връщане на 200-те милиона лева от "Южен поток" в БЕХ. Според него, действията на правителството в момента издават паника, а фалитът на НЕК се дължи на прахосаните 2 милиарда за Белене.

"От това правителство съм склонен да очаквам всичко, коментира Трайков. - Ако държавата реши да изкупи ЕРП-ата ще са й необходими около 1,6 милиарда лева. Освен това ще трябва да намери още няколко милиона, за да плати дълговете им. Истината е, че до изборите ще се играе театър, докато се вземе нов заем след това. Истината обаче е, че ако ЕРП-ата станат отново държавни, цената на тока със сигурност ще се вдигне".

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес