Ренета Инджова: Правителството не може да защити медицински и социално населението

6441
Ренета Инджова: Правителството не може да защити медицински и социално населението
Снимка: БГНЕС

Правителството пренебрегва защитата на населението в медицински, социален и в сигурността на живота им смисъл. Това каза в интервю за „Фокус“ Ренета Инджова, министър-председател на назначеното от президента Желю Желев служебно правителство. 

„Практически обхватът, подходът и кръгът на вижданията и на позициите на министър-председателя, макар представени пред парламента, не е по-различен от това, което прави всекидневно. Той няма представа за обществените очаквания, а това не са просто очаквания на българския народ. В случая кризата е глобална, планетарна. Механизмите, които всички държави прилагат, са едни и същи и те включват освен информация, но и защитата на населенията в медицински, социален и в сигурността на живота им смисъл. Нещо, което българското правителство до този момент не е поставило на дневен ред, но и пренебрегва до степен, която е престъпна“, обясни Ренета Инджова.

Тайна група американски учени и милиардери прогонват коронавируса?

Дузина от най-добрите учени в Америка и колекция от милиардери и индустриални титани твърдят, че имат отговор на пандемията от коронави...

По думите й дългът на страната ни се увеличава, но при липса на инвестиции и изтичане на чужди инвестиции от страната възниква въпросът, къде отиват тези средства. Ренета Инджова припомни, че всички средства на публичния сектор и държавата се разходват по този начин – без отчет, но и в парламента никой не поставя тези въпроси.

„Възниква въпросът, кому е нужно да се приеме Закон за извънредното положение, та да няма извънредно положение. Никой не се интересува от тези, които трябва да осъществяват парламентарен контрол, институционален контрол, медиен контрол върху разходите на държавата ни. Законът е необходим, защото статусът, в който е страната - в условия на извънредно положение, започва да става много критичен, т.е. чрез извънредни мерки трябва да се отговори на въпроса: били ли са те полезни и ефективни или не. И понеже отговорът се предполага да е отрицателен, защото или са прекомерни били тези мерки, защото нямаше пик, или са били направени, за да се прикрие едно бъдещо състояние на нещата, когато ще стане ясно, каква е била системата от мерки, които са прилагани. И в двата случая Борисов и началникът на щаба щяха да бъдат отговорни“, коментира тя.

Ренета Инджова допълни, че маниер на Борисов е, когато е необходима промяна на позициите, в един момент тя се превръща в освобождаването му от отговорност.

„Понеже щабът няма никакви прерогативи и действително не може да носи отговорност, защото е един фриволен орган, най-добре е за Борисов да прехвърли тази отговорност върху колективното тяло – парламент, и приет от него закон. А вие знаете, че у нас закони има, но контролът и отговорността по тяхното изпълнение много умело биват неприлагани“, каза още Ренета Инджова.

Коронавирусът отключва диабет при здрави хора?

Международно изследване, открива, не само че възрастните хора с диабет, които се срещат с COVID-19, са изложени на много по-висок риск ...

По думите й с привидна загриженост, мерки и спасителни програми всъщност се осъществяват тривиални действия.

„Ще бъдат прехвърлени бизнеси по избрани критерии и хора. Когато има криза с блокаж на производството, ще започнат на безценица да си прехвърлят помежду си бизнеси. Тези неща се съчетават с желание например да се влезе в еврозоната“, посочи Ренета Инджова.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

"Шпигел": Корона-диктатура в Сърбия на Вучич

Много държави от Централна и Източна Европа ограничиха масово свободата на своите граждани. Президентът на Сърбия стигна най-далече от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика