Рокади в ББР: Уволниха двама от Надзорния съвет

1709
Рокади в ББР: Уволниха двама от Надзорния съвет
Снимка: ББР

Валентин Михов и Васил Щонов са освободени от Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Това е станало с решение на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, в качеството си на принципал на Българската банка за развитие.

В мотивите на решението се посочва, че на 19 октомври 2021 г. на управителния съвет на банката е взето решение за изготвяне на предложение до едноличния собственик (държавата в лицето на министъра на икономиката, а след това – на министъра на иновациите и растежа) за стартиране на процедура по емитиране на необезпечена облигационна емисия. Нейният размер е до EUR 500 млн., със срок до 7 години и с цел рефинансиране на дългосрочни задължения на Банката. Със същото решение управителния съвет на банката избира банки и консултанти по облигационната емисия.

Кирил Петков: Срам, г-н президент! Служебното правителство е механизъм за връщане на статуквото

Българската банка за развитие - това беше първата битка спечелена срещу задкулисието, което през нея ограбваше публични средства. Осем ...

Два дни по-късно, на 21октомври, надзорният съвет в тогавашния си състав одобрява решението на управителния съвет за издаване на облигация, като впоследствие е трябвало да упражни контрол дали тя се издава с разрешението на собственика на капитала в лицето на министъра.

"Междувременно обаче, 6 дни по-късно, се приема Решение № 16 на Конституционния съд на Република България от 27.10.2021 г., с което възниква възможност да бъдат оспорени актовете на министъра на икономиката, в качеството му на едноличен собственик на капитала на Банката, с които е назначен надзорен съвет, избрал от своя страна действащия управителен съвет на Банката", пишат днес от министерството.

Такова разрешение не е получено от тогавашната министърка Даниела Везиева, нито от наследника й Даниел Лорер.

"Именно липсата на разрешението на министъра за облигацията е трябвало да даде повод да се упражни контрол от страна на надзорния съвет над управителния съвет и да не се допуска продължаване на подготовката на облигацията. Управителният съвет не е следвало да пристъпва към следващи действия по облигацията, но въпреки това той е ангажирал банки и консултанти и е позволил разход в размер на 929 856 лв., направен между януари 2022 г., когато се ангажират банките по сделката, до ноември 2022 г., когато УС взима решението за прекратяването на облигацията, но и то не е потвърдено от новия Надзорен съвет, назначен от министър Пулев", пише още в мотивите.

В мотивите допълнително се посочва, че министър Пулев, чрез новоназначения през ноември 2022 г. надзорен съвет, многократно е изисквал от Банката да предостави решението на едноличния собственик на капитала за емитиране на облигационна емисия, но такова решение не е предоставено, а в деловодната система на Министерство на иновациите и растежа не е налично.

Кирил Петков пита Борисов дали познава Вълка и неговия юрист (ВИДЕО)

Това е поредната "борисовка". Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отговори на обвиненията на ГЕРБ срещу него ...

Освен това, министерството твърди, че в крайна сметка УС на банката въобще не е стигнал до момента да пита принципала - тоест министъра, дали да продължи с емисията и това е пропуск на надзорния съвет, който именно трябва да надзирава УС.

"В допълнение към горното, надзорният съвет на Банката не е упражнил адекватен контрол над управителния съвет, във връзка с изготвянето на бюджета на Банката за 2022 г. и неговото своевременно изпълнение. Не са заложени ясни и конкретни цели, съгласно разпоредбите на Закона за Българската банка за развитие, включително, но не само, финансиране на публични инвестиции и проекти, които са приоритетни за икономиката на страната и намаляване на регионални дисбаланси.

На базата на тези факти и обстоятелства, министър Пулев освобождава незабавно Валентин Михов и Васил Щонов, като членове на надзорния съвет на Банката. Решението има незабавно действие. Към момента решението на министър Пулев не включва освобождаването на двамата членове на надзора от отговорност", пише още в съобщението.

Само преди два дни обяснение във фейсбук по темата даде и Управителят Цанко Арабаджиев, който разказа своята версия на ситуацията. По думите му идеята на емисията е била да се рефинансират задълженията на по-добра лихва, защото китайските инвеститори на предишното управление са давали прекалено скъпо финансиране. Консултантите на БНБ - международни банки с реноме - дават зелена светлина, но към момента до започване на операцията избухва войната в Украйна и ситуацията на пазарите рязко се влошата, а емисията става прекалено неизгодна. Консултантските договори обаче са изпълнени.

ОЩЕ: Директорът на ББР: Заради лоши кредити банката ще загуби 300 млн. лв.

Министър Пулев: Върховенството на закона важи и за Банката за развитие

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика