Росен Плевнелиев: Москва дестабилизира ЕС през Балканите

5417
Росен Плевнелиев: Москва дестабилизира ЕС през Балканите
Снимка: БГНЕС

​Винаги ми се ще да водим дебата за Македония по същество. Няма по-голям интерес на Балканите от това да има мир, граждански права и свободи.​ Това заяви президентът на България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев.

Трябва да посочим много ясно, че в Македония има голям проблем - идеологията на македонизма, една антибългарска идеология. На България й отива да каже, че е за единна и силна Македония. Аз приветствам усилията на правителството за подписването на Договора за добросъседство, коментира Плевнелиев в ефира на БНТ.

Надявам се, че и идеологията на македонизма, създадена от Тито, Сталин и най-големия предател на българския наионален интерес Георги Димитров, да остане в миналото. По думите на Плевнелиев, опорните точки в Македония идват от Москва. Тя използва всеки повод да дестабилизира Европейския съюз и най-лесният начин за това е през Балканите. Ние трябва да се държим като европейци, да работим за добросъседство, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Ние сме тези, които трябва да помогнат на македонците да вървят напред - ние нито им искаме територия, нито им искаме историята от тук нататък, отбеляза президентът.

Председателството на ЕС

Имаме голям шанс да постигнем исторически пробив по време на председателството. България има златния шанс да позиционира дебата за Балканите по нов начин. Трябва държавите от Западните Балкани да бъдат мотивирани, защотото само тяхното членство в ЕС е гаранция за стабилността. В този процес македонизмът трябва да остане на заден план. Идва възможност за нов дневен ред, смята Плевнелиев.

Според него на Борисов външната политика му се услажда. Идва му отръки, коментира Плевнелиев по повод дипломатическите совалки на премиера Бойко Борисов в Европа и Турция.

Плевнелиев изрази притеснение за избора на изтребителите "Грипен"

Депутатите имат достатъчно основания, за да се сформира анкетна комисия за избора на служебното правителство на изтребителите „Гр...

Отношенията Русия-САЩ

Трябва да си даваме сметка за опасността да се търси съглашателство и една бърза сделка с Путин. Това ще бъде зад гърба на европейците. Една сделка на Тръмп с Путин за бързи действия срещу "Ислямска държава" в Сирия не бива да е за сметка на Балканите, стана ясно от думите на президента.

Изтребителите "Грипен"

Българският народ обича своята армия и самочувствието на военнослужещите е изключително важно. Модернизацията е належаща, приветствам усилията на всички в тази посока, заяви Плевнелиев. Заставам категорично зад тезата, че Народното събрание има всички основания да създаде Комисията, свързана с изтребителите. Не съм съгласен например да не се обръща внимание на сухопътните воиски за сметка на Военно-въздушните ни сили. Не по-малко важна е модернизацията на сухопътните войски. Ако сега се отлага покупката на изтребители, трябва да се наблегне много бързо за модернизация на останалите сектори в армията, категоричен бе държавният глава.

Международната политика

Плевнелиев за КТБ: Искам да се тръгне по пътя на парите

"Искам да се тръгне по пътя на парите и да се намери кой ги е взел. Тези хора, които замазаха нещата и които носят отговорността за тов...

Дебатът за плочките и тоалетните не е дебатът, който трябва да водим. Има нов световен ред в многополюсния свят, в който балансите са много сложни. Ние сме в преходен период към един ред, който още не сме създали. В този дебат със страшна сила идва темата за ролята на Европейския съюз. Дебатът днес трябва да се води в България. Дебатът е вече за Европа на много писти. България служи като мост на Турция към ЕС и на нас това ни прилича, смята Плевнелиев. По думите му ние трябва да имаме добри и разумни отношения. Стратегическият интерес на България е както Македония да бъде единна и неделима по същия начин имаме интерес да сме добри партньори с Турция. България обаче трябва да има своята позиция, когато се нарушават човешките права.

Стенограмата в КТБ

Предстои да се отвори и втората стенограма. Аз го казах: тръгнете по пътя на парите. Държавният глава Радев да бъде така добър и да говори с институциите за това как ще върнат парите, отбеляза Росен Плевнелиев.

Случаят в Асеновград

Може би случаят в Асеновград показва как можем да се самосъсипем. Ние сме си научили уроците на дедите, а те се бориха за разбирателство. Да си бием докторите, да си бием учителите, да се сблъскваме на етническа основа - това трябва да се прекрати веднъж за винаги, защото това е много опасно. Ние трябва да върнем самочувствието на българските учители и доктори. А онези, които ги бият - да получат цялата строгост на закона, каза още държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика