Румен Петков със серия въпроси за ядрените отпадъци и двата танкера газ

2117
Румен Петков със серия въпроси за ядрените отпадъци и двата танкера газ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Ще има серия питания до министъра на енергетиката за управлението на ядрените отпадъци, също към премиера за двата танкера американски газ, обяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков. Той  уточни, че въпросите ще бъдат отправени както по линия на парламентарния контрол, така и по линия на Закона за достъп до обществена информация.

Румен Петков алармира за системно неизпълнение на производствената и инвестиционната програми на Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО), също за неизпълнение на системата за управление на отработеното ядрено гориво и големи опасности в средносрочна перспектива.

"Има забавяне на изграждането на национално хранилище за погребване на радиоактивните отпадъци с 10 години", посочи Петков. Същевременно, изтъкна той - към 2021 в ДП РАО са заети над 1000 души при планиран при изграждането на предприятието цялостен състав от 500 души, т.е. за 7 – 8 години съставът е удвоен. "Това е най голямото предприятие за радиоактивни отпадъци в Европа и успоредно с това, има рязко намаляване на ефективността и неизпълнение на плана", подчерта Петков.

Той посочи, че според анализа на приходите и разходите, има ръст от 4 пъти на годишните разходи за периода 2010 - 2020 г. и че основният двигател са разходи за работни заплати, амортизации и външни услуги.

Румен Петков посочи най-голямото според него престъпление в енергетиката ни от 1989 г. насам

От 1 май досега Булгаргаз  внася всеки ден 9.5 млн. куб. м. газ и ще го платим, без да разберем цената, алармира лидерът на АБВ Ру...

В периода 2010 – 2021 или за 11 години, всички радиоактивни отпадъци продължават да се съхраняват на две временни площадки – Козлодуй и в Нови хан. На двете площадки има достатъчно сериозно количество отработено ядрено гориво - отработено, но необработено, изтъкна Петков.

Той добави, че по твърдения на работещи в дружеството, не е правен одит на предприятието през последните 5 и повече години. "Това са неща, които след по-сериозна проверка ще адресираме и до прокуратурата", каза Петков.

"Имаме всички основания да считаме, че натискът за преминаване към американско гориво от Уестингхаус се засилва, а това може да доведе до няколко тежки удара върху енергийната и ядрена сигурност на страната", заяви още лидерът на АБВ. Практиката в работата с Росатом е, че Русия след отработването на касетките в двата реактора си ги прибира обратно, а практиката на Уестингхаус е друга – оставят касетките с отработеното ядрено гориво при ползвателя, изтъкна Петков. Той предупреди, че нямаме готовност в момента да извършим каквато и да е обработка и да гарантираме околната среда с отработените касетки. "Очевидно това правителство и на първо място премиерът Петков и вицепремиерът Василев бягат от тези въпроси, за да обслужат слугинажно, безгръбначно интереса на Уестингхаус и САЩ", коментира лидерът на АБВ.

Във връзка с осигурените от премиера два танкера американски втечнен газ, Румен Петков заяви: "Ще подготвя писмо до Кирил Петков на базата на ЗДОИ той да информира на базата на каква обществена поръчка, каква тръжна процедура, се е спрял на конкретни доставчици, кои са, кои са терминалите и на каква цена ще бъде доставен газа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика