Румен Петков за съветите на Франсис Фанън: Прекалил е с дезинфектантите

12664
Румен Петков за съветите на Франсис Фанън: Прекалил е с дезинфектантите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Свръхдисциплина и пиене дезинфектанти - това, според лидера на АБВ Румен Петков, обяснява изявлението на помощник държавния секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън за стратегическите енергийни проекти на България. "Вслушал се е в препоръката на американския президент да пие дезинфектанти. Това обяснява нелепото му говорене. Очевидно, като свръхдисциплиниран, той е употребил дезинфектанти толкова, колкото му е позволила дисциплината", коментира Петков.

Според него, има и друго обяснение за съветите на високопоставения американски чиновник за неядрено бъдеще на България - "че той е груб, нагъл, арогантен тип, който съчетава в себе си некомпетентност, некадърие и готовност да лъже, така че да се очертае като партньор на нашия премиер Борисов".

АБВ: Без кардинални промени в енергетиката, България ще се превърне в дискотека

Проектът за енергийна стратегия на България до 2030 г. да бъде незабавно оттеглен за преработка, настояват от АБВ. "Внасянето на проект...

"Той говори за реакторите на "Белене" като за остаряла технология, която е в миналото и която в Русия е загърбена. Такива реактори в момента се изграждат във Финландия, Унгария, в Русия – 4, от които 2 вече са въведени в експлоатация, в Индия – 2 вече са въведени в експлоатация, изграждат се още 4, в Полша се разработва програма за изграждането на 6 нови реактора, в Англия – програма за 16 реактора, от които 2 вече се изграждат. Така че, този тип твърдения са нагла, вулгарна лъжа" подчерта Петков. Той изтъкна, че реакторите за Белене са санкционирани от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и че са от поколение "3+".

"Ако този човек не говори под давлението на дезинфектантите, той обижда на първо място САЩ – обижда "Дженерал Електрик", които не са част от администрацията, очевидно не пият дезинфектанти и са се ориентирали към един печеливш проект, какъвто е "Белене", посочи Петков. "Обижда Франция – "Фаматом", че участват в проект, който е много спорен, несигурен и който е от миналото, обижда Южна Корея, Китай и разбира се "Атомстройекспорт" и "Росатом", обижда Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които са сертифицирали тези реактори и обижда Евратом, които ги оцениха като реактори с изключително висока степен на сигурност", заизрежда Петков.

Лидерът на АБВ изрази недоумение защо Фанън не коментира спечелената битка на "Уестингхаус" да доставя ядрено гориво на реактор в Украйна, който е второ поколение – далеч, далеч по-стар от реакторите, които искаме да изградим ние. 

"Този арогантен тип дойде тук и срита Народното събрание. Той дойде да се изгаври с нашето Народно събрание, обяснявайки, че неговите решения нямат стойност", коментира още Петков и припомни, че българският парламент има решение от 7 юни 2018 г. за възобновяване на проекта и че от 2018 г. има процедура за привличане на инвеститори за израждането на "Белене".

Петков определи изявлението на Фанън като "вулгарно незачитане на международното право и на суверенитета на България". Според него, "на такъв тип персони или трябва да им се предлагат дезинфектанти още на летището, за да бъдат държани в кондиция, или просто трябва да бъдат изгонвани".

Руското посолство: Българската енергетика е в пълно съответствие с европейското законодателство

Русия разкритикува вчерашните изказвания на високопоставени служители на Държавния департамент на САЩ, оценили критично плановете на Бъ...

Губим стотици милиони само защото имаме безгръбначни политици, които допускат такъв тип вмешателство, от което страдаме като общество, като икономика и като държава, заключи Петков. 

Като недопустима намеса в суверенитета на България определи казаното от американския чиновник и зам.-председателят на АБВ  Любомира Ганчева.

"Видяхме как един американски чиновник дойде и ни каза как от енергийното кранче трябва да се наредим на енергийната опашка за природен газ в Европа", коментира визитата му тя и изрази съмнения дали министър Петкова е присъствала на срещата с него или е отишла накрая само за снимките. Ганчева настоя енергийният министър да представи информация дали и каква позиция е защитила на тази среща, както и да представи каква е позицията й по бъдещето на стратегическите енергийни проекти на страната.

Ганчева се противопостави на опитите "Балкански поток" да бъде представен като неизгоден и представи данни. "До 2019 г. България транзитираше средно 17 милиарда кубични метра газ на година, което осигуряваше приходи в размер на 200 милиона на година или 554 000 лева на ден чисти постъпления за страната. Проектът за "Южен поток" предвиждаше 4 пъти увеличаване на капацитета, т.е. със спирането му се лишихме от гарантиран приход в размер на 800 милиона лева на година или 2 240 000 лева на ден", посочи тя.

Санкциите на САЩ ще засегнат „Турски поток“ през България

Американските санкции ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, който трябва да премине през българска...

Няма нито 1 завършен километър от мащабния проект за интерконектора с Гърция, продължи с критиките Ганчева. „Гранде проектът“, по думите на американския чиновник за терминала в Александруполис, 10 години  не успя да намери инвеститор, отбеляза тя. "За 60 млн. лв. българският премиер преди месец си осигури снимка с гръцкия си колега. На снимката гръцкият премиер беше много щастлив, може би от факта, че все пак, най-накрая, се намери инвеститор в един частен гръцки проект, за който гръцката държава не иска да участва като инвеститор. Намери се българската държава, която да отдели средства за този частен проект", посочи зам.-председателят на АБВ. Тя изтъкна, че и с участието на България, проектът и към момента е едва на 50% запълнен като капацитет. 

Ганчева изрази недоумение защо американският чиновник, говорейки за енергийна независимост, пропусна да спомене в момента на каква цена се купува на регулирания пазар тока от американските централи. "По информация за миналата година, лошата българска ТЕЦ "Марица Изток 2" продава електричество на цена 135 лева и 30 стотинки за мегават час, а тази хубава американска централа "Марица Изток 1" продава на 225 лева", посочи Гачнчева и подчерта: "135 срещу 225". Ясно е, коментира тя - че нашите партньори отвъд океана ни излизат най-скъпите партньори по отношение на енергетиката.

"Всеки опит да се подмажем, да си купим индулгенция от трансокеанските ни партньори или да покажем пред чужденците, че сме готови да участваме в една геополитическа война, която не е нашата, ни обрича на енергийна бедност, на енергийна зависимост и на една дискотека от режим на тока в близките години", заключи Ганчева.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика