Румен Радев: Наш дълг е да се кандидатираме за втори мандат (ВИДЕО)

6592
Румен Радев: Наш дълг е да се кандидатираме за втори мандат (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев даде пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, посочи държавният глава.

И протестите по-късно през годината показаха, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния комфорт, а подкрепи исканията на протестиращите, допълни той.

Радев припомни и действията, които е предприел по отношение на кризата с коронавируса. Загърбването на важни предложения и липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение, каза той.

Президентската институция продължи да бъде бариера срещу лобизма, каза още президентът. И напомни за използването на правото си на вето, които мнозинството в парламента последователно отхвърляше едно след друго.

Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на КС за временната комисия в Народното събрание разколеба вносителите на проекта за нова конституция и той набързо приключи още по-жалко, отколкото бе стартирал, коментира още Радев.

Президентството мобилизира силен експертен капацитет, разработи и предложи конкретни проекти в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с цел да се преодолеят дефицити в плана на правителството. Очаквам от правителството да обясни ясно кои проекти ще бъдат приети, и ако се отхвърлят тези 5 проекта, с какви мотиви. Защото те имат важно значение за критични области в България - образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването.

Както и създаването на национален център за контрол и управление, който ще позволи ефективно наблюдение в реално време върху цялата територия на страната за замърсяване, състоянието на реките, пожари, за незаконна сеч, ефективност на селскостопанската дейност, така че всички да имат достъп до информация какво реално се случва в България, изброи президентът.

Той отчете още, че Стратегическият съвет към президентството е разработил национален стратегически документ за развитието на страната.

Моралните устои на обществото ни се доказаха, че са по-силни от икономическата криза в рамките на кампанията "Българската Коледа", каза още държавният глава. Той даде пример и за отпуснатите стипендии в рамките на инициативата "Подкрепи една мечта".

Диалогът ни с културните институции и организации беше фокусиран върху проблемите от пандемията и липсата на социална защита за всички културни дейци, отчете още Радев.

Външната политика беше сведена до минимум като директни срещи и посещения, но въпреки това продължихме да водим активна международна дейност с онлайн срещи и конференции за отстояване на българската позиция, както и редица телефонни разговори.

Тази година България пое домакинството на инициативата "Три морета", която цели да ускори икономическото развитие на региона на Източна Европа с по-голяма свързаност и да направи по-бързо икономическото и социално сближаване със Западна Европа.

Очаквам в скоро време да подпишем междудържавно споразумение за научно-техническо сътрудничество със САЩ, което да отвори вратата за инвестиции в областта на социалните технологии, заяви още президентът.

В речта си Радев на няколко пъти спомена приноса на вицепрезидента Йотова, а накрая обърна специално внимание върху работата й. Въпреки ограниченията и пандемията, тя успя да надгради политиките със сънародниците ни в чужбина. В резултат на активната й дейност бе разширена мрежата на българските общности в нови земи, похвали я Радев. Г-жа Йотова продължава да полага големи усилия за бъдещето на Тараклийския университет, за да стане филиал на Русенския, каза президентът.

Възникналият спор със Северна Македония потвърди тезите, които г-жа Йотова отдавна отстоява, че само даването на гражданство не е достатъчно. Виждате, че гражданите в Северна Македония нямат самочувствие от това, че са българи, а живеят в страх. Правителството не успя достойно и аргументирано да представи българската позиция пред европейските партньори, критикува Радев.

Вицепрезидентът бе изключително активна във всички позиции на институцията във връзка с коронакризата, продължава дейността си срещу защита от домашното насилие, работи активно с дипломатическия корпус, изброи още държавният глава.

Бъдещето

2020 г бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха намерението и волята си за промяна. Хората скандираха "Мутри, вън".

Изборите поставят българите пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта - корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин.

От началото на мандата ни ние се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на премиера и тесен кръг от обкръжението му. Този модел води към разпад на държавността и невъзможност за реализиране на политики.

Президентът ще отчете четвъртата година от встъпването си в длъжност

На 1 февруари, понеделник, от 10.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще даде пресконференция. Т...

Затова най-важната и непосредствена национална цел е укрепване на държавността. Нейното реализиране изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

Без постигане на тази цел, всякаква конфигурация на бъдещото правителство ще продължават да попадат в плен на олигархията и да бъдат обречени на провал, категоричен бе Радев.

България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази цел. Ако това не се случи, може да се стигне до поредните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой. Предвид в патовата ситуация в новия парламент може да се стигне до правителство на задкулисието под благовидния предлог национално спасение или експертно правителство или други формулировки.

С г-жа Йотова считаме за наш дълг намерението си да се кандидатираме за втори мандат. Формата за издигане на кандидатурата ни ще бъде ясна в оказания от закона срок.

В четирите години от мандата си ние не пристъпихме вижданията си и ще продължим да работим за модерно развитие на България. Което изисква на първо място гарантиране на честни и прозрачни избори, за което са необходими неотложни реформи на Изборния кодекс, заяви Радев.

Президентът предложи на политическите сили пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинирането за държавни длъжности. Той призова и за засилване ролята на парламента като орган за контрол над правителството и разходване на бюджетния излишък след одобрение от Народното събрание.

Радев: Почитам жертвите на всички режими, Борисов да не дели хората на комунисти и антикомунисти

Виждам отчаяните опити на Борисов и хората около него да разделят обществото на комунисти и антикомунисти. Моята грижа е обединението н...

Засилване на гражданския контрол чрез реално електронно управление. Актуален регистър за всички концесионни договори и осветляване на кредитното портфолио на ББР, публикуване на всички договори с контрагенти, сключени от държавни фирми, ограничаване обхвата на договорите за вътрешно възлагане и др. Проектите трябва да способстват за модернизацията на страната, а не за усвояване на средства.

Финансова независимост на обществените медии от управляващите, поиска още Радев.

Този ранен анонс на кандидатурата ни цели да помогне на партиите да се позиционират, а гражданите да имат избор. Волята ни е да продължим да работим за нова България, каза президентът.

По повод промените в закона за извънредното положение във връзка с предстоящите избори Радев запита защо управляващите се страхуват от видеонаблюдение, защо се страхуват от гласуване по пощата на българите зад граница. Те бягат от отговор и с действията си подриват доверието в изборния процес. Но няма да вляза в техния сценарий и няма да наложа вето на закона, въпреки че той е категорично сгрешен и объркан и при друга ситуация категорично бих го върнал, заяви президентът.

Събитията от това лято оформиха мощен антикорупционен консенсус и тук е ролята на партиите как ще оползотворят тази политическа енергия. Винаги съм подкрепял политическата алтернатива на задкулисния модел, който властва в момента. Макар че партията-държава има целия ресурс за добър изборен резултат и предстои да видим кои партии ще й пристанат, коментира Радев.

Той обясни, че е въпрос на време и преценка кога ще внесе своето предложение за промени в Конституцията, но напомни позицията си, че за това е необходим легитимен парламент.

Ако Навални беше българин, щеше да се занимава със шкафчето на Борисов, а той да заплашва да го изгори

Винаги съм бил против арестите и насилието над мирно протестиращи граждани, независимо къде са, против използването на сила за разправа...

Обществото очаква всяка партия и коалиция да се произнесат как виждат бъдещето на България и виждат ли като приоритет връщането на гражданите в управлението. Подкрепям всяка политическа инициатива, която да бъде водена от тези принципи, коментира Радев.

На въпрос дали ще наложи вето на промените в НПК, които въвеждат фигурата на прокурор, който да разследва главния, Към това екзотично предложение ще се отнеса правният ми екип ще получи истинско професионално наслаждение, докато се занимава с този казус.

Високото обществено доверие към институцията е атестат за успешна кадрова политика. Всички спекулации за текучество в институцията са медиен мит в услуга на управляващите. Никога не съм спирал професионалното развитие на нито един мой сътрудник, коментира Радев. И даде за пример текучеството в правителството, където хората дори не помнели имената на отишлите си министри.

На въпрос на БГНЕС относно жертвите на комунистическия режим, Радев отчете, че не прави разлика между жертвите на различните режими. Той почита паметта, както на жертвите след 9 септември 1944 година, така и на децата от Ястребино, Гео Милев и жертвите на предишния режим.

Виждам отчаяните опити на Борисов и хората около него да разделят обществото на комунисти и антикомунисти. Моята грижа е обединението на българите, трябва да оставим веднъж за винаги в миналото всяко политическо насилие, призова Радев.

Изборите са редовни и всички партии заявиха по време на консултациите готовност за това. Въпреки това дадох все пак техническа отсрочка от 1 седмица. На 26 март изтича мандата на Народното събрание и едно доказано провалено правителство не трябва да остава и ден без парламентарен контрол. Българите искат бързо ново правителство с решителни действия и мерки за излизане от дълбоката икономическа и социална криза. Не датата мотивира хората за изборите. Когато става въпрос за бъдещето на страната, датата не може да бъде оправдание, отговори Радев на въпрос на "24 часа" защо е избрал 4 април. И благодари на католическата църква за това, че не е позволила въвличането й в политически скандал.

Румен Радев: Никога досега не съм се срещал с Доган

Никога досега не съм се срещал с Доган, надявам се при негови публични прояви да се видим. Това заяви президентът Румен Радев в отговор...

Запитан от Дневник защо няма позиция за ареста на Навални, Радев обясни, че позицията му е била ясна много отдавна - когато хиляди протестираха под прозорците му, имало е арести.

Винаги съм бил против арестите и насилието над мирно протестиращи граждани, независимо къде са, против използването на сила за разправа с опозицията, против заглушаването на медиите.

Не е изненада, че Борисов заема демократични пози под крилото на ЕС. Там има механизми, а той представлява България. Още повече, че това е твърде удобно за премиер като Борисов, защото най-лесно е да се крие кризата у нас. Ако Навални беше българин, той щеше да се занимава със шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да заплашва да го изгори, както прави с Елена Йончева, допълни Радев.

Очаквам, че наред със защитата на Навални премиерът ще отговори и на други критично важни за България въпроси - защо неглижира интерконекторните връзки със съседите ни, а по спешност построи турски поток в България. Кога ще видя реална икономическа обосновка и себестойност на този проект, в който бяха закопани 3 милиарда наши пари.

Никога досега не съм се срещал с Доган, надявам се при негови публични прояви да се видим. И запита колко от 800-те хиляди гласа са били гласовете на ДПС в президентските избори. През 2016 г. никога ДПС не са заявявали открита публична подкрепа за нас, каза Радев.

Искам да направя разлика между елита и върхушката на ДПС и обикновените членове, които водят също така труден живот като останалите български граждани и ценя подкрепата им, както и те се ползват с моята подкрепа, каза Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика