Румен Радев: Вандализмът не е любов към спорта

2944
Румен Радев: Вандализмът не е любов към спорта
Снимка: БГНЕС

Загриженост за случващото се в българския футбол изрази президентът Румен Радев, който участва в откриването на „Залата на славата“ на легендата на българския футбол Христо Стоичков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Страстите около футбола опустошиха центъра на София, вандализмът не е любов към спорта. Но и тези, които ръководят спорта, трябва да имат сърце за България и отговорност към играчите и към феновете“, подчерта Румен Радев в приветствието си към гостите на церемонията.

Фенове и полицаи пострадаха снощи при сблъсъци по време на протест в София срещу Българския футболен съюз. Над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети след протестите.

"Стоичков е победа за България"

България почита своите спортни икони и се радвам, че поколенията, които нямаха шанса да гледат великата игра на Стоичков на живо, ще има къде да идват, за да черпят вдъхновение и гордост, заяви още президентът Румен Радев на церемонията.  

Още: Полицаи са недоволни, че ги обвиняват в насилие, събраха се в София

В приветствието си държавният глава открои усилията и невероятните постижения на Христо Стоичков, чиято славна кариера остава еталон за отдаденост на спорта, талант и воля. „Изкушените от футбола у нас се делят на две: онези, които преживяха американското лято на 94-а и всички останали, по-младите, които нямаха този късмет“, посочи президентът Радев. Той припомни паметните седмици от лятото на 1994 г., когато по думите му народът ни преживя за последно опиянението да е заедно, сърцата да бият в един ритъм, а емоциите да съпътстват всеки шедьовър на „Пеневата чета“. „Символът на тази побеждаваща България стана Христо Стоичков“, изтъкна държавният глава и допълни, че в червения цвят на армейския клуб, със символите на „Барселона“ и с националната фланелка Стоичков донесе безмерна радост и въодушевление на почитателите на футбола.

Още: Столичната община поиска организаторите на протеста да възстановяват щетите след протеста

По думите на президента Радев човек осъзнава истински какво е Стоичков за България, когато излезе извън страната и при разговорите си с хора от далечни страни и континенти, споменавайки името на нашата страна, винаги неизменната реакция е: „България - а, Стоичков". „Това е най-истинската оценка. Стоичков е победа за България“, заяви държавният глава и подчерта, че футболистът се е превърнал в национален символ на страната ни по света. Спортът е онова велико занимание, което дава възможност на едно момче от Пловдив с воля, дисциплина и талант от Бога да подари на милиони хора у нас и по света радостта от играта и гордостта от победите, посочи още Румен Радев, цитиран от БТА.

Още: БФС да поеме отговорност за кръвта: Бившият зам.-министър на МВР след безредиците на футболните фенове

Общо четирима президенти на България присъстваха на церемонията - действащият Румен Радев и неговите предшественици Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Сред гостите бяха кметът на София Васил Терзиев, както и изявени български спортисти и треньори като Стефка Костадинова, Таня Богомилова, Петър Лесов, Димитър Пенев, Красимир Балъков, мениджърът, осъществил трансфера на Стоичков от ЦСКА в „Барселона“ - Хосе Луис Мингея. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика