Русия също напуска договора за ядрените ракети

3550
Русия също напуска договора за ядрените ракети
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че и Руската федерация преустановява участието си в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег. "Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че се оттеглят от участие в договора - това ще направим и ние", е заявил Путин по време на среща с министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров.

Руският президент е наредил и да се прекратят всякакви опити да се организират разговори по въпроса за Договора. „Моля и двете министерства да не инициират никакви преговори по този въпрос. Ще почакаме, докато нашите партньори съзреят за това, да водят с нас равноправен съдържателен диалог по тази важна тема - важна и за нас, и за нашите партньори, и за целия свят", обяснява Владимир Путин.

НАТО: Подкрепяме САЩ в оттеглянето от Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег

НАТО заяви, че напълно подкрепя решението на САЩ да се оттегли от договора за ракетите със среден обсег с Русия от времето на Студената...

Той припомни, че Москва от много години повдига въпроса за съществени преговори по въпросите на разоръжаването и във всички аспекти. "И през последните години виждаме, че нашите инициативи не се подкрепят от партньорите", заяви той. "Напротив, през цялото време се търсят предлози за разрушаване на вече изградената международна система за сигурност." Според президента на Руската федерация, след спиране на участието в ДРСМО, ще бъдат създавани нови оръжия, но без да се увеличава бюджета на Министерството на отбраната. "Ние не трябва и няма да бъдем въвлечени в скъпата за нас надпревара във въоръжаването ", подчерта той. Държавният глава отбеляза, че руските ракети със среден и по-малък обсег няма да бъдат разполагани в различни региони на света преди подобни оръжия да бъдат разположени от Съединените щати.

Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729. Русия допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях нямаше американски представители. Съединените щати излизат от Договора за ракетите, като днес изтича срокът, който те дадоха на Русия, за да се вмести отново в задълженията по него. Обвиненията на САЩ бяха подкрепени и от НАТО, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември месец колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

Очевидно това е отговорът, който от Руската федерация се заканиха да дадат на фона на обвиненията от страна САЩ и НАТО, че нарушават историческото споразумение за ликвидиране на ракетите с обхват между 500 и 5500 километра, които могат да носят ядрени бойни глави, пише News.bg.

 

 

Американските ядрени оръжия могат да бъдат хакнати

Изкушаващо е САЩ да използват превъзходството си в кибервойната, за да обезвредят ядрените мощности на Северна Корея или на останалите ...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика