Русинова: Не увеличихме помощите за деца с увреждания заради предстоящия протест

6312
Русинова: Не увеличихме помощите за деца с увреждания заради предстоящия протест
Снимка: БГНЕС

Целта на увеличението на социалните помощи за деца с увреждания не е да отменят протеста на майките на деца с увреждания утре. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, съобщи БГНЕС.

„Това е едно от исканията, което беше предложено на Министерство на труда и социалната политика от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това е и едно от исканията на предстоящия протест утре на много майки на деца с увреждания. Считаме, че пакетът, който ще разработим с по-висок пакет от социални помощи за деца, които са с над 90% увреждания ще даде възможност на хората, които се грижат за тях, да съвместяват по-добре грижата в семейна среда с възможността и те самите да бъдат лични асистенти на децата си или да наемат личен асистент”, каза Зорница Русинова.

300 деца от социални домове са на лятна почивка

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и заместник-министър Деница Сачева посетиха децата от Дома за деца, лишени о...

Тя, също, както по-рано съобщи премиерът Борисов, обясни, че се предвижда за децата, които са с над 90% увреждане обща социална помощ от 930 лв. на месец, за децата между 50% и 70% 450 лв. и за децата с под 50% увреждане – 350 лв. „В рамките на следващите месеци ще подготвим промените в Закона за интеграция на хората с увреждания и в Закона за бюджета ще предвидим ресурс, който е около 160 млн. лв. за следващата година”, обясни Русинова.

Децата с увреждания у нас са 26 000, около 6 000 са децата с над 50% увреждания, най-голяма е групата (13 700) на децата, които са с увреждания под 50%. „Тази реформа върви съвместно с пакета, който подготвяме с Министерство на здравеопазването по отношение на реформа в трудовата и медицинска експертиза и се надявам, че с последователните реформи в тази сфера средствата, които ежегодно се отделят за интеграция за хората с увреждания, за подпомагане на достъпа им до публичните услуги и социализация да бъде насочен към хората, които имат най-много нужда. Една от важните стъпки, които предприехме в последните два месеца е осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания. Отделихме 2 млн. лв. по проект „Красива България” за тази цел, вече има 17 одобрени проекта”, обясни министърът на социалната политика.

„Целта на тези мерки не са да отменят протеста, а винаги трябва да подхождаме с разбиране, очакване и адресиране на нуждите на хората с увреждания, защото проблемите им не могат да бъдат решени само в рамките на една законова промяна”, категорична бе Русинова. Тя посочи, че и едно от исканията на майките на децата с увреждания, е да бъде разработена информационна система, в която да има статистика за степента и за вида увреждане на всяко едно от децата. „Вече има съществуващи системи в НЕЛ, ТЕЛК и в Агенцията за хората с увреждания и Агенцията за социално подпомагане. Тепърва в следващите години предстои да се интегрират тези системи и да бъде по-добро насочването на помощите”, заяви Зорница Русинова.

От своя страна Веска Събева, която е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания заяви, че това са съвместни усилия от дълги години в партньорство. „Успяхме да докажем, че всяко едно семейство има правото на нормален живот и се надяваме, че с това, което се предоставя за децата с увреждания ще може да позволи на семейства да се почувстват спокойни и достойни за това, че живеят в страната ни и то с дете с увреждане”, каза още Събева.

България: добра екология, лоша социална политика

Къде се намира България в "Индексите за устойчиво управление", които ежегодно "мерят пулса" на десетки държави? Екологически (почти) от...

По отношение на минималните осигурителни прагове за 2017 г., Зорница Русинова заяви, че срокът на работната група между синдикати и работодатели, на която се очаква те да бъдат договорени, е 16 септември. След като приключи работата ще преминем към административните действия от страна на министъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика