X
 
 

Руска медия: България се научи да вярва на Русия, но това няма да ѝ помогне

11570 15
Руска медия: България се научи да вярва на Русия, но това няма да ѝ помогне
Снимка: Правителствена пресслужба
Българските власти показаха впечатляваща отзивчивост към недоволството на Москва от най-високо ниво, коментира руската информационна агенция РИА Новости в материал, озаглавен "България се научи да вярва на Русия. Но това няма да ѝ помогне".

Струваше си държавният глава на Руската федерация Владимир Путин да каже, че София умишлено забавя изграждането на "Турски поток" на своята територия, защото само няколко часа по-късно българският премиер (Бойко Борисов) увери, че причините са свързани изключително със "задължителните процедури" на Европейския съюз. Бойко Борисов също изрази надежда за успешно стартиране на проекта.

Защо правителството форсира изграждането на българския участък от "Турски поток"?

Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на месец. В сряда "Булгартрансгаз" подписа документите за изграж...

Коментарът на премиера не само не противоречи, но по-скоро засилва мнението на руския президент, че продължаващите забавяния очевидно са свързани с "натиск отвън". България е принудена непрекъснато да потвърждава, че е - отново съгласно думите на самия Борисов - "лоялен и силен член на НАТО и ЕС". И това, разбира се, не се вписва добре с изпълнението на стратегически проект в областта на енергетиката, обвързан с Москва.

Проблемът е, че дразненето на Русия с бюрокрацията на София не е вариант. Путин категорично заяви, че ако българските власти не искат да ускорят работата по "Турски поток", то тогава Москва ще намери други пътища към Южна Европа.

Българите знаят повече от всеки друг, че подобни думи от Кремъл не представляват празна заплаха. Тъжната съдба на "Южен поток", който, ако беше реализиран, щеше да превърне България в най-важната транзитна държава, служи за постоянно напомняне и потвърждение.

Ако през 2014 г., когато руската обреченост и предстоящият крах бяха очевидни за цяла Европа, то 5 години по-късно надеждите, че Кремъл ще търпи до безкрайност бюрократичното оплитане на България, изглежда илюзорно. София не се съмнява, че Москва ще изпълни обещанието си.

Размяната на коментари от последните дни може да послужи като урок не само за София, но и за много други европейски (и световни) столици. На първо място, важен е техният зараждащ се навик да вярват в Москва.

Договорът за строежа на "Турски поток" е факт, Борисов пак се самопохвали

"Булгартрансгаз" подписа договор със саудитската компания "Аркад" за изграждането на газопровода "Турски поток". Договорът е за доставк...

Иронично е, че консолидирането на обусловения рефлекс към ситуацията "ако Русия казва, значи ще го направи", е на база отрицателен опит. Там, където дълго време многобройните "моркови" под формата на убеждаване, преференциални условия и различни "добрини" не сработиха, ситуацията се раздвижи значително, едва когато "тоягата" се превърна в основно средство на общуване.

Всъщност такава бърза реакция на българския премиер на думите на Путин просто потвърждава напредъка по този въпрос.

Второ, еднакво важна последица от случващото се е осъзнаването, на някои места много болезнено, от истински прозападните държави от Източна Европа, на простата истина, че суверенната политика винаги е по-изгодна, отколкото старателно да се угажда на избрания господар.

Преди 5 години България загуби "Южен поток". Забележките на Путин ясно намекват, че София вече е на няколко крачки от загубата и на "Турски поток".

И като цяло човек би могъл да разбере българските елити, които се страхуват да повишат гласа си в защита на националните интереси, защото страната им е толкова незначителна и слаба в сравнение с великите сили на Запада.

Haber7: "Турски поток" и АЕЦ "Белене" безпокоят САЩ

Съединените щати са загрижени за „увеличаващата се концентрация на руски енергийни източници“ във връзка с АЕЦ „Турск...

Но в близост до нея има съвсем различни примери. Някои държави в Източна Европа, вместо да затвърждават окаяното си положение, като повтарят "ние сме малки, бедни и слаби, нямаме възможност да се противопоставим на заповедите на американците и ЕС", доста успешно маневрират, поставяйки собствените си интереси на преден план.

И което е характерно, резултатите от такава политика са многократно по-добри от тези на наистина бедна България, която даде всичко от себе си за светло европейско бъдеще.

За Полша, която не може да бъде обвинявана за съчувствие към Русия, не може да се твърди, че има независима политика. Но тя изобщо не се страхува от раздразнението на ЕС. Има и Унгария, която прави това, което сметне за необходимо, и никакво недоволство отвън не е в състояние да трогне официална Будапеща.

В крайна сметка има малка бедна Сърбия, която, въпреки целия натиск от страна на Запада, отказва да загърби дълбоката връзка с Русия - и това не води до фатални последици за Белград от много години.

Сега ситуацията около българската част на "Турски поток" започва да буди клиничен интерес: дали властите на страната ще рискуват да защитят националните интереси, или ще доведат ситуацията до логичния край – загубата и на този проект? В случая на последния вариант България, разбира се, ще се превърне за целия свят в паметник на отхвърлянето на суверенитета като национална идея и последствията, до които водят подобни действия. А това само по себе си е интересно и полезно по свой начин – но за другите.

Руски експерт посочи България като единственият проблем за възобновяването на "Южен поток"

Възобновяването на проекта „Южен поток“ е възможно, но проблемът е, че сериозността на България, като партньор, предизвиква...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Путин трябва да е наясно че когато преговаря със София,говори със Европейския съюз, а не със затънтена руска губерния.Досега не е предложил нито един руски проект който да е изгоден за България.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Абе к'во само ни занимават с тая Русия бе??? Ей, като че ли България е някакъв апендикс на Русия! Да не е пъпа на Путин хвърлен тука? България не може да зачеркне напълно Русия, след като имаме дипломатически отношения, но по света има още огромен брой държави с които ние също имаме отношения. Така че моля Русия да не се обажда повече по наш адрес! Най-големите значими за България държави са виж още ›› САЩ, Русия и Германия. Но не съм чул нито Меркел, нито Тръмп да размахват пръст и да казват например: "България не плаща допринася достатъчно за НАТО". А биха могли да го кажат нали? В заключение да уточня, че нито Борисов, нито Тръмп, нито Меркел са ми симпатични, за френския президент мога да кажа същото - с основание французите се дигнаха на обща стачка, докато ние тук си траем и мълчим покорно. Това е много важно да се знае, защото изродените путинофили русофили и американофоби веднага ще репликират, че съм бил "фен на краварите", което просто не е вярно!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Не само Хървати, Българи, Украинци и Грузинци мразят проклетите рушняци – „Никой по света не харесва Русия и Путин, сочи проучване“ - http ://www .dnevnik.bg/sviat/2015/08/06/2586319_pochti_nikoi_po_sveta_ne_haresva_rusiia_i_putin_sochi/?ref=sled5filter
  : 4 !
 • Пешо 7.2 Пешо преди 2 месеца Профил на трол?
  На вас, троловете, това ли ви е опорната точка? Русия, дето ни е освобождавала ДВА ПЪТИ не била важна, а онези крадци, дето са ни бомбандирали няколко пъти, са номер едно... Роби сте били, сега сте и винаги ще бъдете с това мислене. Впрочем, пишете каквото ви наредят, мисленето няма нищо общо в случая.
  : 26 !
 • Анонимен 7.3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  лайнарко 7.2, вече Пешо ли стана
  : 2 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Първо - на Русия след толкова много чудовищни и нагли лъжи никой и никъде не вярва! Второ - Турски поток е съвършено ненужен на България, защото не води до никаква реална диверсификация, а само до огромни загуби за нас. Затова ако бъдем заобиколена това ще бъде сериозна загуба за Русия, но благословия за нас, така както и прекратяването на проекта Южен поток - разорителния катастрофален икономиче виж още ›› ски капан, от който по чудо се спасихме само защото италианската компания-участник се отказа поради отказано финансиране вследствие намаление на кредитния рейтинг на Русия след анексията на Крим. Точно това накара Путин вбесен от Анкара да обяви края на Южен поток и сега е повече от ненормално да се говори, че ние сме причината.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Точно така!
  : 8 !
 • ciklop50 6.2 ciklop50 преди 2 месеца Профил на трол?
  Циклопчо, Дъртако тъп, ти пак си изпушил !
  : 23 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  В Русия са клиничен случай, нали те сами се отказаха от Южен поток, или ги гони амнезия или са луди, а може и двете.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Завеен Циклопе, ти не си клиничен случай, защото си тежък клиничен случай - психо, за което лЯк нЯма !
  : 20 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Тъпото удъртяло Циклопче, този дефектен човешки продукт, изпълзял от дъното на човешкия генофонд, изобщо си е тотален Куку, като омразата му идва в повече !
  : 13 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Бедна, бедна кагебейская Задунайская губерния-колония!!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Шибайте Тиквата и краварите!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Сега защо да намираме на Тиквата кусури . Той си го каза - "Аз съм прост" и какви са фактите : ако се строеше газопровода по 5 километра на ден (така бъбри Тиквеников), до сега щяхме да сме го построили до Централна Европа, пък ние сме си още "на първа копка" !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Както казва една варненска "кака" - Прислужникът Бойко може скоро да получи руското ресто ! Ама като е прост и неграмотен (прочел през целия си живот само еДДДна книга), той едва ли ще вдене !
Нагоре
Последно в Актуално