Руският посланик: Ако не беше СССР, България щеше да остане само в Софийска област

6215
Руският посланик: Ако не беше СССР, България щеше да остане само в Софийска област
Снимка: БГНЕС

"Ако не беше СССР, България щеше да остане само в Софийска област“. Това заяви в интервю за pogled.info посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Според нея след Втората световна война става дума за разделянето на България и само Съветският съюз не позволява това да се случи.

"Не само че СССР не дава тя да бъде разделена, но ѝ оставя придобивката Добруджа. Поради това, колкото и да са сложни отношенията, трябва по-обективен поглед на историята", заяви Митрофанова, попитана за искането да бъде премахнат Паметникът на съветската армия в центъра на София.

Радев критикува руския посланик и каза: Целта на НАТО е да няма Трета световна война

"Никой посланик няма право да си присвоява правото да говори от името на българския народ", каза в Брюксел президентът Румен Радев по п...

Още: Руското посолство: Вместо елементарна благодарност, получаваме само безпочвени нападки

"За мен е удивително, макар че разбирам, че в България може да има сложно отношение към този период. Руската армия е посрещната с цветя. Разбирам, че това е сложен период, когато идва нова власт, която се разправя с тези, които подкрепят фашистите и т.н., тук има потомците и на едните, и на другите, а оттогава все пак не е минало много време, затова има толкова различни мнения", коментира още Митрофанова.

Заради поредицата изказвания на Митрофанова, включително и че българският народ не подкрепя действията на правителството, преди няколко дни София извика посланика на България в Москва Атанас Кръстин у нас за консултации. Премиерът Кирил Петков обяви, че очаква ответната мярка и от Русия. "Право на българското правителство е да привика на консултация своя посланик. Що се касае до мен, право на моето Министерство е да ме привика на консултация или не", обясни Митрофанова.

"По повод туристите мога да кажа еднозначно - не, разбира се, че туристи няма да дойдат. Смятам, че могат да дойдат собствениците на жилища, които не са малко", каза Митрофанова, допълвайки че вместо в България, тази година руските туристи ще почиват в Турция, Египет и Обединените арабски емирства.

Руското посолство: Посланикът има право на собствена оценка за събитията в приемащата държава

Посолството на Русия в България излезе с изявление във връзка с изказването на българския министър-председател Кирил Петков, че ще има ...

В отговор на въпроса как ще се справи Москва със санкциите, Митрофанова заяви, че Русия е "самодостатъчна страна": "Обезпечени сме с продоволствие. Обезпечени сме с нефт и газ. Може най-накрая да газифицираме всички райони на нашата огромна страна, защото изнасяме много за чужбина, а все още имаме райони в Русия, които са негазифицирани. Ще дадем подкрепа на нашата лека промишленост, която се намира в сложна ситуация, защото огромно количество чуждестранни марки работят и купуват. А у нас има много прекрасни собствени такива - моделиери и други. Тоест, това ще даде голям тласък на развитието на собствената промишленост. Да, ще има сложности. Слушайте, в СССР също имаше много сложности, но се справихме прекрасно с тях. Очакването на САЩ и на Запада, че утре руският народ ще се вдигне против Путин, защото няма Coca-Cola - това няма да се случи", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика