Сачева: Радев да разкрие кореспонденцията си и да даде разпечатки от мобилния си телефон

3722
Сачева: Радев да разкрие кореспонденцията си и да даде разпечатки от мобилния си телефон
Снимка: ПЦ на МС

Призовавам президента Румен Радев да направи същото – да покаже SMS-ите си с различни олигарси, каза социалният министър Деница Сачева пред БНТ.

Нека да разкрие SMS-ите си, мобилните си разпечатки – все пак личният пример е изключително важен, призова Сачева.

Нейният коментар е по повод на изявлението на Радев от по-рано днес, в което той иска министър-председателят Бойко Борисов и министрите да разкрият кореспонденцията си.

Съжалявам, че президентът влиза в такъв режим на диалог, защото това е липса на държавническо мислене. Не може да застанеш зад тезите на човек, който е обвиняем, както и зад художествени преразкази картинки във Фейсбук. Важно е да говорим по темите, които са сериозни и касаят хората – по това очакваме да чуем изявления, всичко останало е в сферата на шоуто, а мисля, че в момента нямаме нужда от това, допълни социалният министър.

„Аз давам личен пример, предоставям телефона си веднага с всички разпечатки“, каза тя.

Сачева се похвали с предприети социални мерки по време на пандемията

България предвижда да увеличи възможностите за повишаване на квалификацията на работната сила с акцент върху придобиването на цифрови у...

Режим на диалог с източника на тази информация – няма. Причината да има изявления, е точно това – да има изявления за хората, защото хората в момента са в заблуждение какво се случва. В момента има обвинения, които са повдигнати, като невинността на Васил Божков трябва да бъде доказана в съда. И едва когато съдът докаже това, можем да кажем дали публикуваното от Божков има основание, защото в момента ние виждаме само различни скрийншотове, комикси и манипулации, недомлъвки и недомислици без никакво доказателство.

За момента е ясно, че има политическа заявка. Някой, който е обвиняем, иска да бъде алтернатива на властта – това е вододела, по който хората трябва да вземат решение на коя страна да застанат. Не може да заставаш на страна на човек, който е обвиняем за това, че не е плащал данъци и то в особено големи размери, както и е обвинен в 18 други обвинения, допълни Сачева.

След отпускането на мерките виждаме огнища – това е доказателство за това, че правителството в нито един момент не е крило информация, свързана с коронавируса, съобщи още социалният министър. „Напротив, винаги предупреждавахме, че трябва да сме внимателни, защото има реална здравна заплаха. Със сигурност внимателно наблюдаваме ситуацията и сме готови да въвеждаме мерки за овладяване на локалните кризи. Що се отнася до социално-икономическите мерки – те ще продължат, имаме готовност да ги продължим до края на годината, като говорим не само за 60/40, а и за нови мерки за овладяване на безрaботицата. Например – продължаване на програмата за топъл обяд, за друго раздаване на хранителни продукти, социалния патронаж ще продължи и той до края на годината, както и за хората с увреждания. Предстои съвсем скоро да обявим още една процедура, която е за предприемачество за хора с увреждания, така че всички мерки са в ход“.

Към този момент безработните са 86 хиляди от началото на извънредното положение, а почти 63 хиляди са тези, които са си намерили работа към днешна дата. Днешните данни са, че 1058 души са се регистрирали в Бюрата по труда, като едва 282 от тях са заради коронакризата – основно хората са от София, Пловдив, Варна и Бургас.

Преработващата промишленост, в шивашката индустрия, в мебелната индустрия също има турбуленции, - има намаляване на доставки и възможности за износ. Туризмът и транспортът продължават да бъдат критични.

Борисов: Около 1,5 млрд. лв. са взети от олигарсите и са върнати на хората

Връщаме 201 милиона 685 000 и 227 лева. Това каза в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. По думите му около ...

При затваряне на предприятия, в които има заразени хора, трябва да се обърне внимание на неформалната икономика и на нейния размер, смята социалният министър. Защото ако тези хора се осигуряват на реалния си доход, те биха взимали 80% от него, ако излязат в болничен. Причината за страха им е, че се осигуряват на минималната работна заплата. А колко точно може да продължаваме по този начин – Главната инспекция по труда продължава да прави проверки, когато получи сигнал за това. Размерът на неформалната икономика е между 30 и 40% у нас, допълни Сачева.

На много работодатели им хареса дистанционната работа – спестяват разходи – а това е тема, която тепърва ще се дискутира със социалните партньори, допълни Сачева. „Това е много по-добра възможност за работа в условията на вируса, но със сигурност гъвкавите форми на заетост е работа от вкъщи трябва да бъдат разгледани подробно в бъдещото законодателство и да бъдат регламентирани“.

Трудно е да се коментира какъв ще е туристическият сезон, защото зависи от много външни фактори. По линия на ОПРР коментираме част от средствата, които са насочени върху наемане на безработни лица, да бъдат насочени пряко към туризма, уточни министърът.

Мярката за подпомагане на лица с деца до 14 години, които са ползвали и неплатения си отпуск, вече не се радва на такъв голям интерес, тъй като родителите все повече се връщат на работа. По тази мярка са подадени около 5000 заявления, а около 3000 са удволетворени, помощта по нея е 275 лева.

439 нови договора са сключени по програмата за детегледачка по време на кризата, допълни Сачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика