Сандов: ЕК може да спре дерогацията на въглищните централи. Само затварянето на едни ТЕЦ-ове ще ни спаси

3898
Сандов: ЕК може да спре дерогацията на въглищните централи. Само затварянето на едни ТЕЦ-ове ще ни спаси
Снимка: БГНЕС

ЕК може да спре дерогацията на въглищните ни централи. Това коментира пред Actualno.com Борислав Сандов от "Зелено движение" и бивш министър на околната среда и водите.

Защо може да се стигне до това решение на ЕК, могат ли да продължат ТЕЦ-овете, ако тази дерогация бъде спряна и какво може да се направи, за да не се стигне до там? На тези и други въпроси от медията ни потърсихме отговор от Борислав Сандов. 

България превишава замърсяванията със серен диоксид на годишна база

Борислав Сандов припомни, че от 2021 действат новите европейски условия за въглищните централи, от които сме изключение с обяснението, че нашите въглища са с по-високи нива на серен диоксид. "Тази дерогация дойде с ангажимента, който България пое за нива на замърсявания на въздуха до определен брой на годишна база. 24 превишения на годишна база може да се позволи. Миналата седмица беше 26-ото такова завишаване на годишна база в югоизточния район", коментира бившият екоминистър.

"Страната ни не изпълнява ангажимента си", каза Сандов. Затова той се опасява, че ЕК може да стартира нова наказателна процедура, която този път да е свързана със санкции. Той обясни, че при поредно замърсяването на атмосферния въздух, ЕК може да разгледа дерогацията за въглищните централи, тъй като  засягат общностите в Североизточна Гърция и Западна Турция, което означава, че имат трансграничен елемент. 

Според него може да се случи и друго. "Страната ни не полага нужните усилия, за да спре наднормените нива на серен диоксид и това може да е аргумент на ЕК да спре дерогациите по отношение на нивата на серен диоксид към въглищните централи", каза Сандов. 

"Ако се мине към общоевропейските правила за серен диоксид от ТЕЦ-овете, то съмнявам се, че която и да е централа в България, работеща с местния ресурс въглища, би могла да бъде в тези нива, което ще последва редица други санкции от страна на ЕК и може да се стигне до принудително затваряне на много повече от мощностите, които аз като министър затворих до въвеждането им в нормална спрямо дерогацията норма", каза още Сандов. 

Какво да се направи?

Бившият министър на околната среда и председател на "Зелено движение" даде и идея как да се предотврати този проблем. "Най-замърсяващите трябва да се затворят. Те си знаят кои са най-замърсяващите. Аз посочих две от тях, като издадох принудителни административни мерки. Те все още работят и от там идва и замърсяването. Единият беше затворен поради същата причина от ЕСО, говоря за "Марица" 3 в Димитровград, която мярка е малко странна. Не съм сигурен дали ще издържи в съда", каза още Сандов. Той обърна внимание, че получава ежедневно снимки за случващото се в "Брикел".

"България не може да скрие своите нарушения", смята Сандов и според него няма значение местоположението на уредите за измерване на замърсяванията, както и че те не винаги хващат в пълна степен замърсяването. "ЕК отдавна работи със сателитни изображение. Сателитът "Коперник" и цялата програма от спътници  дават много ясно данни за замърсяването с такъв тип серни диоксиди", обясни бившият министър.  

Той обърна внимание, че така или иначе най-големите замърсители сред ТЕЦ-овете, са много малка част от енергийния микс. "Единственият начин да се свали чадъра от тези централи и техните собственици или свързани с тях лица, за да може да се покаже, че  България по някакъв начин работи в тази посока. 

Той прогнозира, че ако се стигне до отпадане на дерогацията, която влезе в сила през 2021 г. може да има много сериозна щета за енергетиката. 

"Това нещо се осъзнава и се знае от властите. Те го споменаха веднъж, но някак си пропускат да кажат, че все пак бяха преминати броя на дните със завишени норми на серен диоксид на практика по този начин България направи и годишно нарушение за югоизточния район", коментира Сандов. 

ОЩЕ: ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи, съдът отмени заповедта за спиране

Няма действия и за мерки за енергийна ефективност и нови възобновяеми енергии

Сандов обърна внимание, че освен сериозното забавяне и липсата на адекватни действия в тази посока, не вижда и достатъчно адекватни действия в посока на разширяване на възможностите за присъединяване на нови възобновяеми енергийни мощности, както и за всички онези мерки, свързани с енергийна ефективност. 

"Пак се правим на по-умни от Западна Европа и се подиграваме на нашите държави-партньори за енергийните спестявания. Буквално, както в комунизма: не ни учете, може да ни е мръсно, но ще си отворим прозореца, вместо да си намалим парното", коментира Сандов.

Според него не се работи въобще по предотвратяване на замърсяванията, което може да "избухне в ръцете" на управляващите енергетиката в България. 

ОЩЕ: България се отказва от въглищата най-късно през 2040 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика