Сериозни нарушения са допуснати по делото срещу Цветанов, смятат от СГС

23141
Сериозни нарушения са допуснати по делото срещу Цветанов, смятат от СГС
Снимка: БГНЕС

Съществени нарушения на процесуалните правила са допуснати на фазата на досъдебното производство, които нарушават правото на защита на лицата, срещу които се води наказателното производство.

Не е налице яснота за вменените на обвиняемите елементи от състава на престъпленията, за чието извършване същите са предадени на съд. Това се казва в мотивите за прекратяването на делото срещу Цветан Цветанов, съобщиха от Софийски градски съд.

На първо място, налице е неяснота за вменения на обвиняемия Цветанов и Иванов период на извършване на деянието. На следващо място, налице е неяснота и на практиката описание на противоречиви обстоятелства по отношение на задълженията на твърдяните извършители на деянието по чл. 387, ал.2, вр. ал.1 от НК- обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров и на твърдяния допустител- обвиняемият Цветанов.

Използваната на фазата на досъдебното производство формулировка –"несъздаване на необходимата организация, ред и начин на използване на специализираната техника…" не дава необходимата яснота за конкретните фактически и правни действия, които е следвало да извършат обвиняемите и които фактически и правни действия да отговарят на налично задължение за тях в длъжностната им характеристика или нормативен акт. При извършеното описание в обвинителния акт има смесване на задълженията и не е ясно кой от обвиняемите какви задължения е имал по отношение на регламентацията, се казва още в мотивите.

На 20 февруари 30 състав на СГС прекрати съдебното производство срещу Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Цветан Цветанов. Съдът върна делото на Софийска градска прокуратура за отстраняване на посочените в разпореждането съществени нарушения на процесуални правила.

Това е т.нар. дело за незаконно подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и трима бивши директори на СДОТО.

Съдия Петър Гунчев е открил съществени процесуални нарушения и неясно в обвиненията срещу Цветанов и останалите трима подсъдими. Делото е секретно.

На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Цветанов и трима бивши директори на СДОТО. Според обвинителния акт на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Срещу Цветанов има едно в съда - за това, че е отказал СРС-та. Има и друго внесено дело - за присвояване на 50 хил. лева от бюджета на МВР в полза на друг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика