СГС: Неверни са твърденията, че има партии, които се регистрират с предимство

2543
СГС: Неверни са твърденията, че има партии, които се регистрират с предимство
Снимка: БГНЕС

Като неверни се определят твърденията на някои политически партии, че по регистрацията на политически партии е осигурено предимство на едни политически партии и създадени пречки по отношение на други такива за участие в насрочените избори за Народно събрание.

Това се заявява в позиция на Софийски градски съд /СГС/.

Във връзка с изявления на представители на политически партии, съдържащи квалификации относно дейността на Софийски градски съд с оглед специалната му компетентност на съд по регистрацията на политически партии и изложени твърдения за осигурено предимство на едни политически партии и създадени пречки по отношение на други такива за участие в насрочените избори за Народно събрание следва да се има предвид, че горепосочените изявления и твърдения са изцяло неверни и очевидно мотивирани от друга цел, различна от прокламираната от авторите им за установяване на законност и справедливост.

"Прозрачност без граници" иска от партиите мерки за борба с корупцията

Като организация, която има траен ангажимент към проблемите по превенция и противодействие на корупцията, Асоциация „Прозрачност ...

На първо място обстоятелството, че парламентарните избори са насрочени с Указ на президента , обнародван в ДВ, бр. 9 от 26.01.2017 г. за датата 26.03.2017 г. определя изключително кратък срок за подготовката и регистрацията на политическите партии в Централната избирателна комисия, поради което и в Софийски градски съд е създадена необходимата организация за своевременно издаване на необходимите удостоверения по чл. 133 от Закона за политическите партии и то без да се изчаква установения от Правилника за администрацията на съдилищата 3-дневен срок (чл. 74, ал. 2 ПАС), респективно са положени и усилия от съдебните състави, разглеждащи регистърните производства, да се произнесат по подадените заявления за регистрация и вписване на промени по партидите на политически партии.

Следва да се има предвид, че заявленията за регистрация на политическа партия, респективно за вписване на промени в обстоятелствата относно вече регистрирана такава, се разглеждат в открито съдебно заседание с участието на прокурор, като срокът за разглеждането им е едномесечен от постъпване на заявлението, съответно съдът се произнася с решение в 14-дневен срок от датата на заседанието. Постановеното по делото решение, за разлика от решенията по останалите регистърни производства, подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок от узнаването му, дори и в случаите, в които искането се уважава изцяло (чл. 18, ал. 1 ЗПП). На следващо място е предвиден 7-дневен срок от влизане в сила на решението за регистрация, в който срок Софийски градски съд вписва политическата партия в регистъра на политическите партии, от което вписване същата придобива качеството на юридическо лице.

Неверни са твърденията, че Софийски градски съд е действал по изключение като е насрочил и разгледал искането за регистрация за политическата партия „Движение Да България“ за 17 дни и постановил решението веднага.

Решение в откритото съдебно заседание на 18.01.2017 г., в което е разгледано заявление за промени, е постановено и по ф.д. № 12351/2007 г. на ПП „Воля“.

Примери за разгледани в по-кратък от 17 дневен срок заявления са искането за промени с вх. № 120743/27.09.2016 г. по ф.д. № 902/1997 г. на „Комунистическа партия на България“, насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 04.10.2016 г., в което съдебно заседание е постановено и самото решение.

Партийните субсидии остават 11 лева на глас и без таван

И през следващата година субсидията за политическите партии остава 11 лева за всеки реален глас, като няма да има таван на сумата, коят...

По същия начин подаденото от ПП „България без цензура“, с председател Николай Бареков, заявление с вх.№ 869/24.01.2017 г. по ф.д. № 146/2014 г., с разпореждане на съдията от 25.01.2017 г. е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 02.02.2017 г., в което съдебно заседание е разгледано и в същото съдебно заседание е постановено и решението на съда, с което се допуска вписване на исканите промени.

Вписване в регистъра въз основа на постановени решения по фирмените дела на политическите партии се извършва едва след влизането им сила, каквото е изричното изискване на закона, поради което и абсолютно нелегитимни и в противоречие със закона са очаквания при издаване на документи за участие в изборите съдът да съобразява невлезли в сила решения, независимо от това за коя политическа партия се касае.

По отношение на вече регистрираните политически партии, каквато е и ПП „България без цензура“, няма пречка същите да участват в изборите, съобразно актуалното си правно състояние към датата на издаване на удостоверението за участие в изборите.

Правните субекти следва да съобразяват собственото си поведение с предвидените от законите срокове, някои от които преклузивни, в който смисъл във връзка с изявленията на господин Николай Бареков следва да се има предвид, че промените в обстоятелствата по отношение ПП „България без цензура“, за които е взето решение на 07.01.2017 г., са заявени за вписване едва на 24.01.2017 г. при положение, че необходимостта от разглеждане на заявлението в открито съдебно заседание предполага призоваване на страните поне една седмица преди датата на съдебното заседание с оглед изискванията за редовност на призоваването, респективно необходимият срок за влизане в сила на съдебното решение е 7-дневен.

Стремежът и усилията на ръководството и съдиите от Софийски градски съд са изцяло насочени към спазване на установените от закона процесуални срокове и стриктно прилагане на закона, поради което същите категорично не заслужават дадените от някои политически лидери негативни оценки и квалификации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика