Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще плащаме ли парични обезщетения на хора с досиета в ДС заради скандала с МВнР?

22 декември 2021, 15:51 часа • 7172 прочитания

Вълна от реакции предизвика темата с назначенията на бивши агенти на "Държавна сигурност" по високите етажи на МВнР. Все още обаче доста въпроси остават да висят без отговор.

На брифинг по-рано днес премиера Кирил Петков обяви, че въпросните служители ще бъдат освободени или няма да бъдат назначавани, ако все още не са. Малко преди това председателят на парламентарната група (ПГ) на ИТН Тошко Йорданов обясни, че такива назначения реално не е имало. Това противоречие породи и логичните въпроси: Тези хора назначени ли са? Ако бъдат освободени в понеделник, то те ще получат ли обезщетения за това? 

Първото важно обстоятелство по този казус е въпросните служители на какъв договор са били назначени (ако са били изобщо?) - на трудов, на граждански или като служебно правоотношение. В зависимост от това следват отговорите съгласно Закона за държавния служител (ЗДС) и едва тогава трябва да се види как могат да бъдат освободени. Истината е, че публично не знаем фактите, от които следва да разберем дали ще има обезщетения за предсрочно освобождаване от работата, т.е. каква е процедурата, по която са назначени.

Според ЗДС подобен тип служители могат да бъдат назначени например като експерти - главни, старши, младши и т.н., но по какъв начин се назначават съветници, остава неясно. Това казаха адвокати пред Actualno.com. Справка на екипа ни показа, че при едностранно прекратяване от органа по назначаването без предизвестие в Закона за държавния служител съществуват цели 11 възможности как да се случи освобождаването от работа. Съществено обаче е наличието и на прекратяване на служебното правоотношение по инициатива на органа по назначаването срещу уговорено обезщетение - коментари в социалните мрежи, че такъв е и този случай, вече не липсват. Според различни спекулации тези компенсации могат да достигнат до размери от 6 работни заплати.

Според по-ранните медийни публикации по темата ясно се вижда, че имената на тези служители са били оповестени на сайта на Министерството на външните работи. Към момента на публикуване на този материал обаче Actualno.com видя, че те вече липсват.

 

Казусът буди редица въпроси и най-важният е дали на гърба на данъкоплатците ще се изплащат обезщетения от държавната хазна за назначаване на държавна служба на хора, заради които дори министър-председателят взе отношение, че не бива.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес