Ще плащаме ли парични обезщетения на хора с досиета в ДС заради скандала с МВнР?

7211
Ще плащаме ли парични обезщетения на хора с досиета в ДС заради скандала с МВнР?
Снимка: БГНЕС

Вълна от реакции предизвика темата с назначенията на бивши агенти на "Държавна сигурност" по високите етажи на МВнР. Все още обаче доста въпроси остават да висят без отговор.

На брифинг по-рано днес премиера Кирил Петков обяви, че въпросните служители ще бъдат освободени или няма да бъдат назначавани, ако все още не са. Малко преди това председателят на парламентарната група (ПГ) на ИТН Тошко Йорданов обясни, че такива назначения реално не е имало. Това противоречие породи и логичните въпроси: Тези хора назначени ли са? Ако бъдат освободени в понеделник, то те ще получат ли обезщетения за това? 

ГЕРБ: Агенти се връщат на власт, кога ще пенсионираме ДС?

Агенти и сътрудници на Държавна сигурност се връщат на ключови места. Това заяви депутатът от ГЕРБ Даниел Митов в декларация от името н...

Първото важно обстоятелство по този казус е въпросните служители на какъв договор са били назначени (ако са били изобщо?) - на трудов, на граждански или като служебно правоотношение. В зависимост от това следват отговорите съгласно Закона за държавния служител (ЗДС) и едва тогава трябва да се види как могат да бъдат освободени. Истината е, че публично не знаем фактите, от които следва да разберем дали ще има обезщетения за предсрочно освобождаване от работата, т.е. каква е процедурата, по която са назначени.

Според ЗДС подобен тип служители могат да бъдат назначени например като експерти - главни, старши, младши и т.н., но по какъв начин се назначават съветници, остава неясно. Това казаха адвокати пред Actualno.com. Справка на екипа ни показа, че при едностранно прекратяване от органа по назначаването без предизвестие в Закона за държавния служител съществуват цели 11 възможности как да се случи освобождаването от работа. Съществено обаче е наличието и на прекратяване на служебното правоотношение по инициатива на органа по назначаването срещу уговорено обезщетение - коментари в социалните мрежи, че такъв е и този случай, вече не липсват. Според различни спекулации тези компенсации могат да достигнат до размери от 6 работни заплати.

Според по-ранните медийни публикации по темата ясно се вижда, че имената на тези служители са били оповестени на сайта на Министерството на външните работи. Към момента на публикуване на този материал обаче Actualno.com видя, че те вече липсват.

Захариева пита назначени ли са хора в пенсионна възраст от ДС в екипа на Генчовска

"Очаквах МВнР да опровергае или обясни назначенията на хора в пенсионна възраст от Държавна сигурност в политическия кабинет на министъ...

 

Казусът буди редица въпроси и най-важният е дали на гърба на данъкоплатците ще се изплащат обезщетения от държавната хазна за назначаване на държавна служба на хора, заради които дори министър-председателят взе отношение, че не бива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика