Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще получим ли 17 млн. лв. неустойки за забавата на интерконектора, питат от АБВ

22 декември 2020, 17:00 часа • 3687 прочитания

"Ако не получим 17-те милиона лева неустойки за забавянето на интерконектора с Гърция, въпросът е какъв рушвет е взел Борисов, защото не става дума за шкафче, а за гардероб", категоричен е лидерът на АБВ Румен Петков. По изчисления на АБВ, всеки един ден забава, ако си искаме неустойките е 90 000 лв. на ден, а за 7 месеца, колкото излиза, че ще е забавата – почти 17 милиона лева. 

Днес премиерът Борисов обяви, че ноември 2021 интерконекторът ще е факт, т.е. потвърди опасението на АБВ, че няма да бъде построен в срок, отбеляза зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева и уточни, че срокът е април 2021 година.

"Много партии са против държавните гаранции за АЕЦ Белене, но никой не беше против тези за интерконектора ICGB и никой не беше против, когато този проект се забави със 7 месеца", добави тя.

"АБВ сме категорично против българският народ да пълни с пари гардероба на Борисов", подчерта Петков.

Ако не получим милионите неустойки, някой не разходва правилно държавните средства и с лека ръка възлага, без да търси отговорност, коментира Ганчева и обърна внимание, че въпросът опира и до това как държавните органи избират своите изпълнители.

Според нея рано е да се зарадваме на днешното съобщение на премиера, че в последните дни на декември България ще получава азерски газ. "Питаме на каква цена – газът от Азербайджан ще бъде ли на по-ниска", добави тя и подчерта, че АБВ подкрепят диверсификацията, но когато водеща е цената. 

Ганчева изтъкна, че липсва публична информация тази година България какво количество газ с дългосрочния си доставчик Газпром е изтеглила и обърна внимание, че има клауза „вземи или плати“. България е резервирала дадено количество, трябва да го изтегли и ако не го направи, ще си го платим, поясни тя.

"Ако се окаже, че не сме си изтеглили количеството и ще платим и сега ще получаваме нов природен газ, какво ще го правим този природен газ, има ли планове", добави Ганчева. Тя изрази съмнения дали когато се договарят и подписват стратегически проекти някой си задава въпроса за количества, цени и планиране.

Продължават да висят със страшна сила и въпросите каква ще е съдбата на ядрената енергетика, в частност на АЕЦ "Белене" и каква ще е съдбата на въглищните централи, отбеляза още зам.-председателят на АБВ. 

Автор: Ива Иванова

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес