Ще се стигне ли до дипломатически разрив между България и Русия? (ОБЗОР)

3178
Ще се стигне ли до дипломатически разрив между България и Русия? (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Председателски съвет, на който беше обсъдена кризата в отношенията с Русия, се проведе късно снощи в Народното събрание. На него Теодора Генчовска е разказала хронологията на събитията и каква информация е дошла в МВнР във връзка с експулсирането на руските дипломати.

„Дала съм точно информация каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали от Министерския съвет - всичко е с гриф“, обясни външният министър в оставка пред журналисти в Народното събрание. „Очакваме указания от премиера какво да предприемем оттук нататък, изпратено му е официално писмо“, подчерта Генчовска. И добави - има координация, говорено е с него, нека да дойдат писмени указания от него. В съвета спешно беше извикан и председателят на ДАНС Пламен Тончев, който също е дал обяснения пред лидерите на основните политически сили.

Керемедчиев: Нотата е намеса във вътрешните работи на България

"Това е най-ниското ниво на отношенията ни за 143-годишнината на установяване на дипломатически отношения между България и Русия, но пъ...

След съвета Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ", обяви, че ДАНС са дали два списъка, като вторият е дошъл три дни след първия. „Няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвета по сигурността, има устни разпореждания на Кирил Петков“, подчерта той. „На Съвета са обсъждали нещо съвсем различно - външно министерство са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическия корпус, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж, това е друга процедура и тя трае един месец“, обясни той, като обвини премиера в лъжа. „Да обявиш 70 човека за персона нон грата и да ги изчистиш за 72 часа, не е това, което са казали Външно", посочи Йорданов. По думите му те са изгонени не по принцип за реципрочност, а със списъци на ДАНС, по искане лично на премиера.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че председателският съвет на Народното събрание не може да се занимава с провеждане на следствие. „Става дума за изключително сложни процеси, административни, политически, които в момента бяха представени по определен начин, посочи той. Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации“, коментира Иванов. 

„Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди , че има различна степен на опасност за националните интереси“, посочи Иванов. "Ако ДАНС твърди, че е включило в тези списъци хора, за които не е имало достатъчно основания, това повдига въпроса за отговорността на председателя на ДАНС защо го е направил. Но това са неща, които ние не можем в председателския съвет да ги установяваме", коментира той.

Преди това председателят на "Възраждане" Костадинов Костадинов съобщи, че е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при министър-председателя. „От партията стигнахме до заключение, че премиерът е използвал структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода“, каза той. Поради тази причина от "Възраждане" ще изготвят сигнал до прокуратурата, в който ще искат Кирил Петков да бъде незабавно разследван.

По-рано вчера стана ясно, че руският посланик Елеонора Митрофанова е внесла във външно министерство нота, в която се предупреждава, че ако до 12 часа в петък не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те служители на руските задгранични учреждения на територията на България, руското посолство у нас ще постави въпроса пред Москва за закриването на мисията в София. От МВнР потвърдиха информацията, като уточниха, че при посещението й тя е връчила вербална нота, с която в ултимативен тон е поискала оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства.

Генчовска чака указания от премиера за нотата на Митрофанова

Външният министър в оставка Теодора Генчовска чака указания от премиера Кирил Петков за нотата на руския посланик Елеонора Митрофанова....

Самата Митрофанова даде интервю за БНТ. В него тя предупреди, че отговорът на Русия ще бъде много тежък, като може да се стигне и до скъсване на дипломатическите отношения с България. „Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия“, заяви тя. От своя страна Кирил Петков обяви, че е взето решение в България да останат да работят 43 руски дипломати, като призова посолството да оттегли нотата си.

Заради казуса се чуха призиви за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Самият Румен Радев обаче прехвърли топката към Министерски съвет, като поиска премиерът Кирил Петков да свика заседание, на което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури. „Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта", написа на профила си във Facebook държавният глава.

По-рано през деня Румен Радев обяви, че в президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата. „На Съвета по сигурност към Министерски съвет на 9 юни, където е присъствал представител на президентството, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя се подвига по време на самото заседание, но не се взема решение", заяви той.

Решението да бъдат отзовани 70 руски дипломати бе обявено на 28 юни от премиера Кирил Петков. По-късно стана ясно, че около половината от тях са технически сътрудници. Ден по-късно Петков уточни, че до отзоваването им се е стигнало след три доклада на ДАНС и решение на Съвета за сигурност на страната.

След обявяването на това решение от БСП обявиха, че са против, като впоследствие поставиха условие Кирил Петков да не е министър-председател в евентуален нов кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“. Официалното връчване на мандата ще е в петък в 17 часа в президентството.

Емануил Йорданов: Винаги е късно да изгоним Митрофанова, но се надявам това да стане (ВИДЕО)

Седемдесет руски дипломати бяха изгонени от България преди три дни. Това предизвика буря в политическия живот у нас. Премиерът Кирил Пе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика