Ще си върнем ли комплекса "Камчия" от Русия? Румен Христов пита и Мария Габриел

6118
Ще си върнем ли комплекса "Камчия" от Русия? Румен Христов пита и Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Ще бъдат ли предприети действия от страна на правителството комплекс „Камчия“ да бъде върнат на българската държава, след като статутът и структурата на собствеността на имота край Варна би бил потенциална заплаха за националната сигурност на България? Този въпрос зададе председателят на СДС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов към вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Преди година той зададе въпрос на тогавашния външен министър Теодора Генчовска, касаещ националната сигурност, след като в български медии се появиха публикации относно комплекса „Камчия“, който е собственост на правителството на Москва.

ОЩЕ: Българската територия на Русия - предистория на продажбата

Христов е уверен, че въпросът му ще получи добре обоснован удовлетворителен отговор през новата парламентарна сесия. „Уверен съм и че ще си върнем собствеността над това красиво българско място. Недопустимо е да има и един квадратен метър българска земя, която да е притежание на държава-агресор!“, заявява той.

Преди време бяха изнесени притеснителни данни за намеренията на руската държава спрямо този имот. Комплексът е с територия от 470 000 квадратни метра или с площ по-голяма от тази, която държавата Ватикана притежава на италианска земя.

Председателят на СДС припомня, че през декември 2019 г. Съветът за национална сигурност на Москва обсъжда, в присъствието на президента Владимир Путин, преминаването на почивния комплекс „Камчия“ в собственост на руската държава. По време на изслушвания в горната камара на руския парламент на външния министър Сергей Лавров е зададен следния въпрос от руски сенатори: „Не е ли време правителството да постави точка в този спор и да създаде на базата на „Камчия“ руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите т.е. руски интереси в Европа?“ Отговорът на Лавров е повече от притеснителен: „Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл“.

В питането си към министър Генчовска Христов изрази мнение, че тези факти стават изключително актуални, в контекста на войната в Украйна и попита „Защо руското правителство на такова високо ниво – президентът Путин и външният министър Лавров, обсъжда детски лагер в България? Не е ли това предпоставка „меката сила“ да се превърне в „твърда сила“?

„Изразих и притесненията си дали този имот (според мен анклав), собственост на правителството на Москва, няма да послужи като повод руските завоевателни интереси да се насочат към българската част на Черноморското крайбрежие. За съжаление, не получих удовлетворителен отговор“, обяснява още Христов.

ОЩЕ: Русия има територия у нас колкото Ватикана - кой ѝ я продаде евтино

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика