Сиела Норма: Без договор и вече наличните 9600 машини може да се окажат неизползваеми

3937
Сиела Норма: Без договор и вече наличните 9600 машини може да се окажат неизползваеми
Снимка: ПП МИР

Без договор с доставчика “Сиела Норма” и вече наличните за изборите на 4 април 9600 машини може да се окажат неизползваеми за предсрочния вот на 11 юли. Това стана ясно от изказване на шефа на фирмата Веселин Тодоров след негова среща в Министерския съвет. Късно следобед във вторник той бе извикан от премиера Стефан Янев, за да мотивира защо “Сиела Норма” иска 14 млн. лв. за доставката на допълнителни 1500 устройства, вместо да се съгласи на предлаганите от ЦИК и държавата 6,5 млн. лв.

Срещата обаче е била не с премиера, а с експерти на правителството, разказа Тодоров. 6,5 млн. лв. стигат само за препрограмиране на 9600 устройства за новите избори и логистиката им, обясни Тодоров. Фирмата е предоставила на ЦИК всички файлове и скриптове, така че комисията, ако желае, сама да въведе новите бюлетини. Това обаче не можело да бъде свършено лесно от външни експерти.

Шефът на „Сиела Норма“: ЦИК прави много грешни сметки

Всичко по отношение на доставката на допълнителни машини за гласуване е в ръцете на ЦИК. Това заяви изпълнителният директор на "Сиела Н...

По-рано днес Веселин Тодоров заяви в интервю за Actualno.com, че ако не се стигне до сключване на договор, няма да има машинно гласуване поне в обхват, като на предните парламентарни избори. “И на нашите служители ще им отнеме 2-3 седмици препрограмирането, а за външни хора възможността да стане навреме е само хипотетична”, каза шефът на “Сиела Норма”. Фирмата е предложила на ЦИК анекс, който да е само за логистиката на вече доставените машини, но засега няма отговор.

“Софтуерът на наличните машини може да бъде програмиран и от друг екип от специалисти. Конкретно кой - не мога да отговоря. В България има добри IT специалисти и според мен не е драматичен този проблем. Хора, които са в състояние да решат професионално такава задача, ще има със сигурност”, коментира обаче говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред “24 часа”. Ангажирането на доставчика било въпрос на допълнителни преговори, обясни той. Ако бюджетът за допълнителните 1500 машини не бъде увеличен и няма договор до неделя, доставката им ще е невъзможна, съобщи още Тодоров след разговорите в МС.

"Поканихме "Сиела Норма" за разговор. ЦИК определи прогнозната стойност на база стойността на машините, доставката, логистика, софтуера от договора за отминалите избори. Стойността беше 60 милиона за доставка на 1 500 машини", каза днес в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК. Тя констатира, че три пъти е повишена цената, а обществената поръчка е прекратена и допълни, че по предходния договор няма отделна разбивка на доставка и отделен транспорт. Росица Матева заяви, че ЦИК трябва да обяви нова обществена поръчка. "Ние сме обвързани с този доставчик, решение е да се проведат изборите само с наличните машини в България, които са 9 600. Опитваме се да намерим начин да се споразумеем и да намерим изход от ситуацията", допълни тя и заяви, че при добра организация с машините и в най-големите секции могат да гласуват всички. Матева бе категорична, че с хартия няма да се гласува, но е възможно това да се случи, само когато машината спре по непредвидени обстоятелства.

Междувременно бившата шефка на парламента Ива Митева предложи, вместо да се купуват още 1500 устройства, те да бъдат взети под наем от Албания или Белгия. И дори припомни, че на посещение у нас в момента е албанският премиер Еди Рама. “Всичко е възможно, но към момента в ЦИК официално такава информация не е постъпвала”, коментира идеята Цветозар Томов. ЦИК още няма яснота и дали въобще ще има машини за гласуване в секциите в чужбина и къде биха били евентуално те. “Ние не знаем това, защото периодът за подаване на заявления в чужбина не е приключил и това ще се изясни между 15 и 18 юни. Не е ясно и колко са секциите в страната, в които трябва да има машинно гласуване. Тези параметри трябва да се определят. Вчера ЦИК прекрати поръчката за доставка на допълнителни 1500 машини за вота на 11 юли. 

МВнР: Може да няма машинно гласуване в чужбина

По-малък брой заявления за гласуване в чужбина са подадени към този момент в сравнение с изборите през април. 37 хиляди наши сънародниц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика