Веселин Тодоров, „Сиела Норма“: В момента извиват нашите ръце

13672
Веселин Тодоров, „Сиела Норма“: В момента извиват нашите ръце
Снимка: "Сиела Норма" АД

Веселин Тодоров е изпълнителен директор на „Сиела Норма“ АД. Това е компанията, която достави през февруари месец 9600 машини за гласуване. Тя бе поканена от Централната избирателна комисия да достави още 1500 машини с опция за увеличаване на бройката с още 500, които ще се ползват на предстоящите извънредни парламентарни избори, частичните местни и президентските избори през есента. Сумата, която ЦИК предложи, е 6,5 млн. лева. Казусът е заплетен, защото от „Сиела Норма“ обявиха, че са готови да изпълнят заданието, но срещу 15 млн. лева. Представители на ЦИК и редица политически представители коментираха, че това е извиване на ръце. Днес трябваше да се проведат преговорите между „Сиела Норма“ АД и Централната избирателна комисия. За повече подробности по тази възлова за провеждането на предстоящите избори потърсихме изпълнителния директор на компанията.

Бел. ред: Час след приключване на интервюто Централната избирателна комисия (ЦИК) прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Потърсихме г-н Тодоров за допълнителен коментар, но към момента той не отговаря на мобилния си телефон.

Г-н Тодоров, днес беше датата, обявена от ЦИК за преговори за доставка на още 1500 машини за гласуване, какво се случи?

Да, ние бяхме подготвили техническо предложение. Преговорите не продължиха много дълго. Само искам да добавя, че предметът на доставката беше разширен над два пъти, като бяха включени и президентските избори, и още 500 машини. Уточнявам, че президентските избори са в два тура, така че основната ни работа е горе-долу два пъти по-голяма и по-скъпа съответно, в сравнение с парламентарните избори, защото  всичко трябва да се случи, ако има втори тур. Така, че ние трябваше да предложим условия за изпълнение на много по-голям обхват от дейности, каквото сме направили в техническото ни предложение, но доста бързо стигнахме до разговори за цената, а там очевидно няма как, ако се увеличи над два пъти обхвата на заданието, ние да се вместим в над два пъти по-ниската от очакваната и нормалната цена.

Фактически какво стана?

Преговорите приключиха с обявените от нас финансови условия. Вероятно ще подпишем протокол и ще чакаме решение на ЦИК, тъй като комисията по преговорите не може сама да реши какво да прави по-нататък.

Вашите последни разчети са както ги обявихте - 15 милиона лева, или?

Всъщност потвърдихме, че сме провели преговори с нашите доставчици от "Смарт Матик" и можем да намалим тази сума с 1 млн. лева - на 14 млн. лева. Намалението е изцяло за доставчика ни "Смарт Матик". На практика с готовност от тяхна страна да доставят машините, без да слагат надценки.

Публикувахте в страницата си официално становище относно прогнозните ви разчети, които драстично се разминават с тези на ЦИК, но преди часа на преговорите или след това направихте съобщението?

Преди преговорите, доколкото имаше доста изказвания от страна на ЦИК и други коментатори. На нас ни се искаше да представим нашата гледна точка, която смятаме, че е честна и обективна, а не отразяваща фирмените интереси. На самите преговори ние се фокусирахме върху техническата страна, но тя като че ли беше сравнително бързо прескочена, не искам да коментирам защо. И като стигнахме до цените като че ли всичко спря, като обявихме какви са нашите финансови възможности.

Вие оптимист ли сте, че ще се приключи с договор по тази поръчка?

За съжаление езикът на тялото не може да ни помогне, защото преговаряме само с няколко човека от ЦИК. Аз нямам виждане какво мислят останалите, а всичко е в техни ръце. ЦИК трябва да реши, тъй като няма друг орган, който да й каже какво да правят. От друга страна не го решават един или двама души - тези, които ние днес сме видели, а целият състав на ЦИК. Наистина не получихме официално обратна връзка. Наблюдавайки ги как се държат, не можем да преценим за останалите членове на ЦИК.

Наистина ви обвиняват в опит за извиване на ръце и вероятно ще остане клеймо за компанията ви това внушение, как ще го преодолеете?

В момента извиват нашите ръце. Това е очевидно за всички, защото цените никъде по света не са толкова ниски. Никъде в България не са били толкова ниски. Никога ние не сме сключвали договор за такива цени и никой друг в България никога не е сключвал договор за толкова ниски цени. Така, че очакването ние да субсидираме държавата в размер на над 7 милиона лева, изкарвайки парите от продажби на книги или абонамент на правно-информационни системи, е не много сериозно.

Предишните 9600 машини по договора от февруари месец доставени ли са всичките?

Те бяха използвани на изборите. Не само са доставени. Няколко милиона избиратели са видели, че са доставени. Около 9400 бяха използвани на изборите и около 100 бяха ползвани за обучения и още няколко за тестове и удостоверяване на съответствието. Вероятността дори една машина някъде да я липсва, е нищожна, ако приемем, че протоколите, които ЦИК е подписала, че е получила 9600 машини, са подписани на сляпо. Ние имаме документи, че сме ги доставили още в началото на март месец. Освен това всички много успешно са ползвани за изборите и обученията. Буквално всички машини бяха включени. Няма някоя да е събирала прах в склада.

Цитирам ви изказване на Емил Войнов - зам.-председател на ЦИК, че е възможно комисията да заведе дело срещу "Сиела Норма", тъй като не е доставила 1500 и 2000 машини, включително за чужбина. Как реагирате на това?

Не вярвам да е казал такова нещо. Трябва да го питате какво е имал предвид. Цяла България знае, че 9398 машини работеха в изборния ден, а това е само 200 по-малко от целия обем машини, които трябва да бъдат доставени. Стотици са видели обучението, презентационните материали, които се правеха с другите 200 машини. Може би г-н Войнов е имал друго нещо предвид.

Вие и преди сте изпълнявали поръчки за ЦИК, но вече за наем на машини за гласуване. Последният договор е от 2019 г. за Евровота. Там цената е 7,5 млн. лева без ДДС за наем на 3000 машини, което прави наем на една машина от 2500 лева. За покупката на 9600 машини цената е 36 млн. лв. без ДДС, което означава 3750 лева за 1 купена машина. Можем ли чисто математически да разнесем тези числа и да получим резултат, че покупката е твърде близко до наетата за еднократно ползване, или е твърде лековато такова изчисление?

Хубаво е първо да извадим цената на услугите. И ако го направим, цената на дадена под наем машина е била по-скоро от порядъка между 1800 и 1900 лева, а цената на купената в последната поръчка машина е от порядъка на 3000 и 3300 лева. Разбира се, трябва да се отрази и количеството, защото когато то е по-голямо, цената на единица става по-малка. Ако изглежда, че тогавашният наем е бил 55% от сегашната покупна цена, при еднакво количество по-скоро би било 45% размер на наема от стойността на машината. Това е така, защото тези машини трудно биха могли да бъдат преотдадени под наем някога някъде и е нормално производителят да търси наем, който, след като няма да може да отдава втори път, да покрие голяма част от себестойността й. Той би могъл да преработи машината за друга държава, но влагайки допълнителни средства, така че съотношението е много адекватно на технологичните особености на даваните под наем и продавани машини. Най-доброто от гледна точка на България е машините да се купуват. Приемаме, че преди това процедурите са били за наемане на машини доколкото е трябвало да се тестват, да се намери най-доброто решение, но след последната процедура и след парламентарните избори се видя, че машините работят перфектно и безотказно. Няма никаква логика оттук-нататък да се наемат машини, но това е преценка на възложителя - ЦИК и евентуално Министерския съвет.

Сегашната поръчка касае 1500 машини за 7,5 млн. лева, което прави една бройка за 4333 лева. Възможно ли е ЦИК да е смятала другите услуги към машините, тъй като цената е завишена, за да направи тази цена?

Точно това ни безпокои, защо ЦИК са забравили, че има и други услуги и дейности, които струват пари. И ако така формално подходим, нека разделят на 9600 предната цена. Както установихме, се получава 3700 лева. Нека направят поръчка за една машина и с тази цена ще получат пълно обслужване с доработка на софтуера, инсталиране на машините, логистично осигуряване до всяка секция в България, поддържане в събота и неделя, прибиране на машините, профилактиране и всичко останало само за 3700 лева, че и една машина бонус. Ето тази логика е неправилна и не е много компетентно да се смята по този начин.

Ако не се стигне до договор по тази поръчка, да допуснем ли провал на парламентарния вот, заради недостиг на машини?

Ако ме бяхте питали в началото на май, когато ЦИК започна работа, щях да ви отговоря, че биха могли да търсят друга компания, друг изпълнител, който да оптимизира по някакъв начин разходите. В момента не е въпрос само на цена, а и на технологично време. Според мен никой не би се наел с толкова обемна задача. Абсолютно сигурно е, че ако не се стигне до сключване на договор, няма да има машинно гласуване поне в обхват, ката на предните парламентарни избори. Някакви частични, ограничени може би, но в никакъв случай във всичките 9400 секции в България,  300 в чужбина и около 200 машини за частичните местни избори.

Допускате ли опция да ви поканят на преговори за наем на въпросните 3000 машини, за които преди малко споменахме, за които предполагам, че ви стоят на склад?

Не е така, не са ни на склад. И ще откажем. Целият проблем е, че вече почти няма каквото и да било време и че най-вече основната цена, която ние претендираме, е за услугите, а не за машините. Да, ако откажат да купуват каквито и да било допълнителни машини, сигурно ще се вместим в този бюджет.

Какво точно имате предвид?

Ако искат да има машинно гласуване на следващите парламентарни избори, могат да го получат за 6,5 млн. лева или около тази сума, стига да не искат да купуват допълнително 1500 машини. Поръчката има два компонента - доставка на машини и услуги. Ако се махне доставката на машини, което означава да няма машинно гласуване на частичните местни избори и за президентските, защото очевидно машините, с които разполагат, са само за избори за парламент в България, което също ще намали част от нашата себестойност, ние бихме могли да се вместим при това положение в 6,5 млн. лв.

При положение, че в ЦИК със сигурност размишляват върху вашата цена, вие с какво време бихте искали да разполагате, за да извършите в пълнота услугата?

Трябва да сключим договор в края на седмицата най-късно. След това каквато и сума да ни предлагат, няма да можем да се справим. Като казвам "след това" имам предвид не точно петък. Някъде там е границата, след която, независимо от сумата, ние не бихме поели поръчката, защото няма да можем да я изпълним. Това е приблизителният срок. Не сме правили сметка и не искаме да изчисляваме точно в кой час ще бъде краят на възможностите ни.  

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...