Симов: Китната Арда буквално агонизира, в България не може да има забравени хора

4493
Симов: Китната Арда буквално агонизира, в България не може да има забравени хора
Снимка: БГНЕС

"Виждали ли сте поречието на Арда в южната периферия на Смолянския край? Неземна красота, която веднага те хваща за сърцето и като едното нищо може да те превърне в поет, ако нямаш съпротивителни сили. И селата носят поетични имена - Смилян, Кошница, Могилица, Арда...

Точно за Арда искам да ви поговоря днес. През 2005 година това е място, което се дава като пример за перспективното развитие на селския туризъм и от него се очаква да крепне от ден на ден и да тъне в разкош и доволни хора - гости и домакини.

16 години по-късно китната Арда буквално агонизира. Пътищата са в окаяно състояние. Селището е разпокъсано. Махалите са превърнати в отделни села. Резултатът от тази феодална... пардон - административна разпокъсаност е постигнат - нито едно населено място не може да си избира кмет.

Жителите на тези села разчитат за техните интереси да се застъпват наместници, които обаче се вясват по-рядко, отколкото Бойко Борисов в парламента. Водопроводът - там, където го има! - е стар. Когато хотелите се напълнят с туристи, водата спира, защото капацитетът не е разчетен спрямо нуждите на абонатите", пише журналистът и депутат от БСП Александър Симов във Фейсбук.

"На всичкото отгоре, местен млад, преуспяващ и амбициозен бизнесмен със смътно познатата (не помня, откъде?) фамилия Даритков изкупува на килограм общински земи и разорени от безвластието и безвремието имоти. Хората се чувстват изоставени. Никой не си мърда пръста, за да подобри техния живот.

Преди време е била разработена идея за организирането на граничен пункт с Гърция за туристи, което щяло да даде глътка живот на малкия и среден бизнес, занимаващ се с производството на продукти на животновъдството и зеленсукопроизводството (неща, които наистина са "еко" и "био" поради самата специфика и традиции на рениона!), но проектът е бил изоставен в последната му административна фаза. Това изоставяне като по чудо съвпада по време с превземането на властта от ГЕРБ.

Селото се топи, хората стават все по-малко. И мизерстват. Което контрастира още по-ужасяващо на фона райската природа наоколо.

Ето това можем да променим ние.

В България не може да има забравени хора.

Това райско кътче от страната ни заслужава различна съдба - с грижа за хората. С грижа за бъдещето. И с благодарност към волята за живот на хората, към неугасващата им енергия за съпротива срещу местните дерибеи, третиращи селата им, като свои крепостни вилаети, а тях самите - като крепостни души, имащи значение само и единствено в качеството им на електорални единици по време на избори."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика