Ситуацията в Турция притесни премиера, очакваме големи проблеми с бежанците (ВИДЕО)

6486

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната се подготвя за тежък проблем с бежанската вълна след опита за преврат в Турция. Той обяви, че не вижда нищо в обозримо бъдеще, дори в средносрочен план, което да успокои света.

"Усеща се раздвижване от другата страна на границата, неспокойствие. Движат се бежанци, всеки ден в България, във вътрешността на страната залавяме по 150 човека", заяви Борисов пред Нова телевизия. Той обясни, че по границата с Турция неслучайно са изпратени военни.

"Всички са там (полицейски и военни началници) и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна", заяви Борисов и допълни, че "не виждаме нищо, което ни кара да бъдем по-ведри". "Вторачвайки се в Турция, виждате, че дори Минските споразумения не се спазват. Ние сме в един петоъгълник в момента, по-сложен от Бермудския. От една страна - Украйна и Крим, от другата - Турция, Гърция е във финансова криза, залята от бежанска вълна. Македония...", изброи премиерът.

Според Борисов следва много внимателно да се говори по темата за Турция, защото "по-близко от това няма – не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани в България".

Борисов не се страхува, среща се с Ердоган в Турция на 24 август

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с турския президент Ердоган на 24 август. Това съобщи самият той в сутрешния блок на Нова телевизи...

"Нашата ситуация е най-деликатна, защото оттук-нататък ние сме не само външна граница на ЕС, ние с нашата политика и поведение трябва да запазим баланс, въпреки че арестите на съдии, учители.. – ние не го разбираме. Ние трябва да бъдем малко по-внимателни в изказа, защото трябва не само да запазим комуникацията, а да направим така, че те да спазят своя ангажимент да не ни залее бежанска вълна", заяви още Борисов.

"За съжаление, от споразумението между Турция и ЕС почти нищо не се изпълнява", коментира още той. "Камъчето на раздора и най-важното с ЕС, което поставяхме беше антитерористичният закон в Турция да бъде променен. Сега при извънредното положение там ми се вижда доста мек. С една дума нищо добро не ни очаква", коментира премиера.

Президентски избори

Той си позволи да открехне завесата и по темата за президентските избори. „Ще ни се налага да решаваме изключително тежки казуси в тези месеци, така че президентските избори са ми последната грижа при това напрежение. Изборите ще бъдат вотът на доверие или недоверие. Ако няма наш президент избран след втория тур на президентските избори, ще има предсрочни избори. Ако не спечелим президентските избори, явно ще има нова политическа сила и ако е така, това ще означава, че тази сила е по-силна от нас. А ако сме успели в резултатите от изборите, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет”, добави още Борисов.

Той обяви и че преосмислял решението за издигането на кандидат за президент от ГЕРБ заради сложната ситуация в света.

Бойко Борисов: Не пожелавам на никой да управлява в такива времена

“Никак не ни е лека ситуацията и затова действително искам да сте сигурни, че ви се е случило да министерствате в най-тежки време...

Попитан дали се вижда той в тази роля, той отговори така: „Много е силно човек да си препише титла, ако не му е дадена от хората“.

Кмета на Трън

За кмета на Трън, който се оправдава, че 6-годишно дете само се е блъснало в джипа му, Борисов каза: "По-тъпанарска позиция не съм чувал". Думите му бяха по повод изказване на кмета, който се скара на репортерка на Нова телевизия и я заплаши, че ако нещо излезе по телевизията, ще я съди.

“Веднъж го сваляхме като кмет. Хората си казват: той не може да не знае кмета на Трън. Имаме стотици кметове. Но когато разбрах, помолих главния прокурор, той прехвърли делото от Трън в Перник. В интерес на истината чуках на отворена врата, защото когато му се обадих, главният прокурор вече се беше задействал.”

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика