Скандал заради субсидиите: БСП обяви ДПС за "най-безпринципната и корпоративна партия"

22745
Скандал заради субсидиите: БСП обяви ДПС за "най-безпринципната и корпоративна партия"
Снимка: БГНЕС

Когато едно предаване е решило да се превърне в политическа партия, реши да се заиграва с популизма и да нанесе този тежък удар върху българската демокрация и българския политически процес, ние не се страхуваме от това какво ще ни се случи. ние не се страхуваме и по време на референдума да казваме, че това е глупост. Вие се страхувахте".

Това обръщение към Корнелия Нинова направи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по предложението на БСП партийната субсидия да бъде 8 лв. за получен , обясни още Цонев.

ДПС обвини БСП и ГЕРБ в задкулисна сделка за субсидиите, Нинова отрече

Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав, за да мине предложението на БСП за 8 лв. партийна субсид...

Той подчерта, че ДПС никога не са били привърженици на друго финансиране освен от бюджета.

"Когато обаче започнаха процесите, мотивирани от други процеси и събития, нашата партия се оказа в епицентъра на охулванията за това, че всички получават партийни субсидии.

"Нашият електорат не подкрепи референдума. Ако и вашият не беше го подкрепил, референдумът нямаше да мине. Защо поискахме да се разреши финансирането от икономически субекти. Защото или има държавно финансиране, или има друго.Ние бяхме авторите, когато направихме забраната за каквото и да е друго финансиране", допълни още Цонев.

Осем лева за получен ние не искаме. За нас това не е решение. Това е решение за тези, които имат 1, 5 млн. и 950 хил. гласа. За ДПС това не е прекрасно решение.

Предложете 10 или 11 лв., което е добро решение за малките партии и ще видите ДПС как ще гласува "за". Не приемаме никакъв менторски тон. Това, за което плачете, ние го направихме - ние от ДПС", каза още Цонев.

БСП предлага увеличение на партийната субсидия

БСП ще предложи преди второто четене на държавния бюджет за 2020 година партийната субсидия да стане 8 лева. Това съобщи депутатът Алек...

От левицата реагираха остро и попитаха правата на кои точно граждани представляват от ДПС., на което Йордан Цонев отговори "На онези български мюсюлмани, на които вашата партия ги отне".

Отношение по въпроса за субсидиите взеха и управляващите от ГЕРБ. 

"Цената в този дебат, който се води няколко години я плащахме ние. В миналия парламент и в този парламент бяхме най-голямата парламентарна група и бяхме представени като хората, които спират това всенародно искане за субсидия от 1 лв. Разбира се, че вашите аргументи имат основание, че партиите се нуждаят от финансиране. Добре е, че след като приехме субсидията да бъде 1 лв. този дебат започна да се води от всички. Преди това този дебат се водеше от нас и от едно телевизонно шоу, което вървеше по една от националните телевизии", заяви Тома Биков.

"Воплите и на БСП, и на ДПС, колеги, не бяха чак толкова силни в наша подкрепа. Ние бяхме подложени на тежък натиск през цялото време. Всички мълчаха, докато ние плащахме политическата цена за това. Ние казахме преди няколко месеца, че отказваме повече да плащаме тази цена. Това е резонно. Друг е въпросът, че едва ли бюджетът е мястото за този дебат. Този дебат има място в Закона за политическите партии. Ние сме отворени за диалог, но не мислим, че точно в този дебат за бюджета трябва да решим този сериозен политически въпрос, който е въпрос за политическия модел в България", каза още Биков.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че от управляващите не са готови да плащат тази политическа цена. Той призова да се направят стъпки за провеждането на дебата за субсидията, а бюджетът да бъде приет във вида, в който е предложен. Биков обясни, че ГЕРБ поема пълната отговорност да продължи да водим дебата с разумни аргументи, а не с тези на една шоупрограма, която вече и не съществува.

На ниво комисии: Приеха Бюджет 2020, попариха надеждите на БСП за партийните субсидии

Минути преди приемането на Държавния бюджет за 2020 г. на ниво комисии БСП предложиха преразглеждане на размера на партийните субсидии ...

"Колегата от ДПС заговори за игра на популизъм. Колеги, имахте възможност между първо и второ четене според вашите разчети да направите предложение за 10 лв. субсидия на глас. Точно липсата на такова предложение показва и популизъм в говоренето ви", обърна се към Цонев депутатът от БСП Стоян Мирчев.

"Говорим за референдум, но все пак този референдум не е задължителен за Народното събрание. Чухме и шоупрограма. Имам чувството, че Народното събрание става заложник на една шоупрограма. Колегата от ГЕРБ говори за плащане на политическа цена", допълни червеният депутат. 

Той посочи, че ДПС са виновни партиите да минат в ръцете на бизнеса.

„Това, което ние в момента предлагаме е да защитим политическия плурализъм. Ако не го направим, г-н Цонев, ще превърнем политическият живот в корпоративен диктат. Сигурен съм, че точно тава вие искате. Вие сте най-корпоративната партия, най-безпринципната. Това, което правите е лицемерие, защото в този парламент вие сте в скрита коалиция с ГЕРБ и с „Обединени патриоти““, подчерта още Мирчев.

„Понеже г-н Цонев говореше, че защитава българските мюсюлмани. Вие никога не сте ги защитавали, вие винаги сте стояли върху техния гръб, потискалите сте ги, за да стоите в тази зала“, допълни още Мирчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати? (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...