Скоро вътрешният министър ще може да спира "дейности, застрашаващи обществения ред"

22593
Скоро вътрешният министър ще може да спира  "дейности, застрашаващи обществения ред"

Още на първо четене народните представители приеха Законопроекта за МВР, който предизвика сериозни полемики още през ноември месец миналата година.

Най-спорният момент, който събуди общественото внимание, е чл. 63 във въпросния законопроект. Той гласи следното:

Полицейският синдикат е готов да стачкува заради забавянето на Закона за МВР

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) предупреди за стачна готовност, ако приемането на новия Закон за МВР стане факт ед...

Министърът издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Според управляващите новият законопроект не дава прекомерни правомощия на силовите структури. От ГЕРБ обаче контрират, че тъй като в българското законодателство протестът като форма на обществено мероприятие не е уреден, то в точка 1 от чл. 63 могат да влязат мирни протести като ДАНСwithme.

БСП отрича да има рестриктивност в новия Законопроект за МВР

В новия Законопроект за МВР не говорим увеличаване на полицейските правомощия, не говорим и за нарушаване на човешките права. Това подч...

Сериозно опасение в тази насока буди и чл. 87, ал. 1, т.7. Съгласно нея полицията може да употреби сила "при групови нарушения на обществения ред".

В мотивите на законопроекта е записано, че с него се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството; по-ефективно управление на Министерството на вътрешните работи като система чрез промени в структурата, организацията на дейността, взаимодействието и контрола; по-ефективно управление на човешките ресурси; отстраняване на несъвършенствата на действащия Закон за Министерството на вътрешните работи.

Законопроектът цели прецизно дефиниране на функциите и дейностите в МВР, включително разтоварване на МВР от несвойствени дейности (охрана на обекти със сигнално-охранителна техника по договори; търговски дружества, чийто принципал е министърът на вътрешните работи); оптимизиране на структурата и взаимодействието в рамките на министерството и извън него, организацията на работните процеси, управлението на финансовите, материалните и човешките ресурси.

По-рано при дебатите депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви: „Няма как да са еднакви правомощията на главния секретар на МВР с правомощията в другите министерства. Винаги е имало сериозна разлика между правомощията, които има този висш служител в системата на МВР. Липсват основни дейности, които МВР извършва в момента. Вероятно няма да има пари за социалните компенсации”.

Милиционерската държава

Когато на власт бяха милиционерите, подобно заглавие едва ли, би учудило някого. Сега със сигурност ще учудим мнозина, макар че целта н...

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова отвърна, че средствата за заплатите са осигурени в бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com