Слави Трифонов обвини Асен Василев за "бюджетна катастрофа", иска редовен кабинет

4716
Слави Трифонов обвини Асен Василев за "бюджетна катастрофа", иска редовен кабинет
Снимка: БГНЕС

"Благодарение на некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме към бюджетна катастрофа". Това твърди лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в своя публикация във Facebook от 22 април, събота.

Тя идва, след като в петък служебното правителство обяви, че предлага Бюджет 2023 с 6.4% дефицит от БВП, което е 3.4% повече от изискванията по Маастрихтските критерии. Кабинетът обяви още, че това е дефицит, при който данъците няма да бъдат вдигани.

Уганда е светлият космически пример за България според Слави Трифонов

Лидерът на ИТН Слави Трифонов отново се изяви в своя Facebook профил, като този път публикацията му изненадва с любопитен паралел между...

"Времето разкрива истината. Лошото управление на държавните финанси през 2022 г., заради което ПП „Има такъв народ“ напусна коалицията, дава своите отровни плодове. Безконтролното харчене на държавни средства доведе до това, че служебното правителство предлага увеличение на данъците – ДДС да бъде увеличен на 22%, а плоският данък за фирмите на 15%", пише Трифонов.

Според него предложеният от служебния кабинет бюджет е "нещо нечувано от епохата на Виденов досега, а всички помним как завърши тя". "За някои политици това, което се случва, може би е изненадващо, а за други даже е съвсем нормално и желано. А в действителност множество икономисти още от лятото на 2021 г. предвиждаха да се случи точно това. За 2-3 кратки години бюджетните разходи на държавата, измерени в млрд. лв., почти се удвоиха. Публичният дълг беше под 30 млрд лв. През тази година той може да наближи 50, а догодина – 60 млрд. лв. Вместо през този период България да се приближи до Еврозоната (като Хърватия), да повиши своя кредитен рейтинг и да привлече многомилиардни инвестиции (като Румъния и Сърбия), ние се къпем в блаженството на некомпетентността и популизма", твърди лидерът на ИТН.

По думите му - ясната причина е "левичарската идеология от венецуелски тип", която завладяла първото служебно правителство през 2021 г. и редовното правителство от 2021 – 2022 г., т.е. кабинетът "Петков".

"Финансовият „гуру“ на тази епоха, бившият финансов министър от ПП Асен Василев, изповядва елементарна идеология, която може да се обобщи в единственото изречение: „Колкото по-голям бюджетен дефицит имаме, колкото по-голям дълг натрупаме, колкото по-големи социални разходи раздадем и ги финансираме единствено с нови кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост – толкова по-добре“", твърди Трифонов.

В момента тече дискусия относно вноса на украински храни. Една от причините да стигнем дотук според него е т.нар. „Зърнена специална операция“ от пролетта на 2022 г. "Тогава правителството възложи на държавни дружества с персонал от 8 души да закупят милион и половина тона зърно. За целта бяха източени 1.2 млрд лв. от кръвта на енергетиката. Междувременно правителството упражни административен рекет върху зърнопроизводителите, за да възпрепятства техния износ на тогавашните рекордно високи цени. Накрая зърното не беше купено от държавата, а фермерите реализираха огромни загуби. А този 1.2 милиарда лева отидоха неизвестно къде, а може би бяха просто откраднати. И да не забравя – спомняте ли си 9-те милиарда, изхарчени в края на 2021 г. от същия този Асен Василев, които ние като народ не разбрахме за какво и при кого отидоха?", пита Трифонов.

Трифонов: Тия, дето арестуваха ония, сега опитват да се разберат

Явно се правят договорки, но не в парламента. Къде - не знам, но явно тия, дето арестуваха ония сега се опитват да се разберат, без да ...

ОЩЕ: Асен Василев: Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1,5 милиарда

Според него сегашните действия на служебния финансов министър Росица Велкова, която беше зам.-министър на Асен Василев, "ясно показват каква всъщност е истината".

"Вчера президентът разумно коментира, че ако служебният кабинет беше вкарал бюджет през ноември, дефицитът щеше да скочи с нови 10 млрд. лв. Най-важният въпрос е какво да правим оттук нататък. България не се нуждае от нови избори. Не се нуждае и от популистко управление. Нуждае се от стабилен редовен кабинет с голяма смелост и силна воля, който да обърне сегашната драматична тенденция. За да е силна една икономика, трябва да има инвестиции. Само това ще доведе до по-високи доходи и до подобряване живота на всички! Трябва ни бюджет, който да показва желанието на държавата да подпомага всички местни и чуждестранни инвеститори, които искат да развиват бизнес в България", твърди Слави Трифонов.

Правилните действия според него не включват увеличение на данъците. "Не включват и отказ от Еврозоната за десетилетия напред, а включват реформи в публичния сектор и ограничаване на астрономическия ръст на разходите", коментира той.

ОЩЕ: Новата роля на "Има такъв народ"

Слави Трифонов се отказа от депутатското си място

Председателят на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 4...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика