Славов: ББЦ няма член в ЦИК, защото не предложиха промяна в Изборния кодекс

15476
Славов: ББЦ няма член в ЦИК, защото не предложиха промяна в Изборния кодекс

Президентът не може да направи нищо, защото броят членове за съставяне на Централна избирателна комисия (ЦИК) е определен в Изборния кодекс и е обвързан от процедурата, разписана в кодекса и общия брой членове, който е фиксиран на 18. Това заяви преподавателят по конституционно право в Софийски университет „Св. Климент Охридски” Атанас Славов във връзка с отказа на Росен Плевнелиев да издаде указ за допълване състава на Централната избирателна комисия, с който да бъде назначен предложеният кандидат от КП „България без цензура“, предаде "Фокус".

„За да бъде избран представител на парламентарно представена политическа сила в ЦИК, има процедура, която също е в Кодекса и изисква да има действащ парламент. Тази процедура изисква публично изслушване на кандидатите, уредено в членовете 46 и 47 от кодекса”, допълни той.

Плевнелиев няма да назначи кандидата на ББЦ за ЦИК

Въз основа на аргументите, изложени на заседание на Правния съвет към Президента на Републиката, държавният глава няма да издаде указ ...

Славов уточни, че няма как президентът, когато парламентът е разпуснат, да назначи член на ЦИК.

„Първо, защото няма свободно място и второ, защото няма действащ парламент, който да проведе процедурата и който да предложи на президента членския състав. Тоест, в момента президентът е с вързани ръце. Специално за „България без цензура” топката е в ръцете на самия председател на коалицията, защото те имаха депутати в предния парламент и можеха да предложат законопроект за измяна на Изборния кодекс, не го направиха”, обясни той.

Според лидера на ББЦ Николай Бареков обаче Изборният кодекс е написан така, че оставя на президента вратичка да не назначи техен представител в ЦИК.

„Ситуацията е абсурдна. Тя наподобява служебен отказ на държавния глава и на партиите в доскорошния парламент да допуснат ББЦ до равнопоставено участие в изборния процес. Ние сме най-голямата партия, която беше непредставена в 42-рия парламент, а в европейския, която отива на тези избори без представител в ЦИК, макар че свои представители там имат несъществуващата вече Синя коалиция, както и една партия, която почти не съществува – НДСВ", каза Бареков пред БНР. 

Медарова: Подадох молба към президента да бъде спряна процедурата по назначението ми

Бях поканена от Президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председат...

"За мен скандалът наподобява 2001 година, когато НДСВ беше извадена по служебен път от изборите. Сега по същия начин се действа срещу ББЦ. Учуден съм, че президентът отказва да прояви мъжество докрай и да назначи наш представител, още повече че той беше подложен на натиск от две партии – ГЕРБ и БСП. Те двете, които написаха Изборния кодекс, първият от Искра Фидосова и неговия подобрен вариант на Мая Манолова, бяха партиите, които се противопоставиха, очевидно страхувайки се, ние да имаме представител в ЦИК”, допълни той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика