След промяната в ДКК: Сблъсък на стари и нови във ВМЗ, ДАНС влезе в "Кинтекс"

2479
След промяната в ДКК: Сблъсък на стари и нови във ВМЗ, ДАНС влезе в "Кинтекс"
Снимка: Мартин Стоянов

Бивше и настоящо ръководство на ВМЗ "Сопот" влязоха в сблъсък. Предтавителите на старото и новото ръководтво на завода дадоха пресконференция почти едни през други. Всичко започна след като вчера министърът на икономиката смени ръководството на Държавната консолидационна компания(ДКК). За изпълнителен директор бе избран адв. Венцислав Димитров. Промени имаше и във ВМЗ "Сопот", където в ръководството се върна бившият шеф Иван Стоенчев. Промени бяха направени и в ръководството на "Кинтекс".
Днес пък министър Никола Стоянов обясни в свое телевизионно участие, че всички промени, които се вършат в ДКК, ВМЗ-Сопот и НИТИ-Казанлък са въз основата на закона, правилата и на база на експертността на хората и техните морални качества. Стоянов смята, че умишлено се води ВМЗ-Сопот към фалит, като задължително ще се направи одит на производственото оръжейно предприятие. „Спрели са във ВМЗ-Сопот да купуват материалите, което се дължи на лош мениджмънт. Възможностите са две: или умисъл, или некадърност, няма друга причина“, добави Никола Стоянов. 

Разбира се, след обвиненията на служебния министър - последва първо отговорът на бившето ръководство на ВМЗ "Сопот". 

Отговорът на старото ръководство

Бившият председател на Съвета на директорите на ВМЗ "Сопот" Мариян Йовчев коментира, че днешната ситуация не е изненада за никого. "Беше ясно още с назначаването от Никола Стоянов от президента Румен Радев, че ще се търси реванш и отмъщение. Министърът на икономиката от последните няколко дни, включително и днес по бТВ изрече множество неверни твърдения, да не кажа лъжи", каза Йовчев.

Според него Стоянов умишлено или поради незнание е манипулирал общественото мнение. По думите му той не различава категория реализирана и произведена продукция.

Той заяви, че понеже "умишлено водят" предприятието към фалит са актуализирали бизнес програмата му за 2022 г. на над 420 млн. лв., а складовете са изметени и всичко, което се произвежда, се продава "още топло" на клиентите.

Йовчев отчете, че производителността нараства почти двойно. 

Той подчерта, че ВМЗ е на печалба от 48 млн. лв., а на загуба от 1.6 млн. лв. през първото тримесечие, когато Стоянов ръководи Съвета на директорите. Той определи като лъжа и твърдението, че липсват суровини и материали. 

Бившият изпълнителен директор на ВМЗ "Сопот" Иван Иванов обърна внимание, че никога не е имал нещо против Иван Стоенчев. Той отчете, че са наследили завода в недобро състояние, тъй като технологично е останал в края на миналия век.

"Много ниски условия на труд, много ниска производителност", отчете още Иванов. Той отбеляза, че за два месеца и половина е научил, че бизнесът не обича шумотевица и светлините на прожекторите. 

Иванов отговори на обвиненията, че е назначавал много хора. "За тези два месеца и половина съм назначил в ръководството 7 човека и 1 съм уволнил. Административен персонал в производството - 12 човека. Това са началници на цехове, бригадири, един директор на завод. Назначил съм 190 работници при положение, че ВМЗ беше неатрактивно място и масово имаше напускания", добави още Иванов и добави, че са назначени 13 стажанти. Според него се спекулира и с друга теза за кадровия състав. "Във ВМЗ има практика, където има хора, които са сключили индивидуален трудов договор. За два месеца и половина съм сключил 4 такива договора. Предходното ръководство е назначило 6 човека, единият от тях е напуснал. Общо в завода има 16 такива привилигировани кадри", добави Иванов. Той обърна внимание, че като ръководство са наследили тромава структура във ВМЗ с 5 заместник изпълнителни директори. 

Какво казаха новите?

Новият ръководител на ВМЗ "Сопот" Иван Стоенчев каза, че не е политическо лице, а експерт. "Не всички сгради се ползват за производство", смята той. Според него много има какво да се подобри в дружеството, но не е нормално в последния момент да се правят ремонти. 

Изпълнителния директор на ДКК Венцислав Димитров  отчете, че заводът се нуждае от спокойствие, за да работи, тъй като има чувствителни крайни клиенти. "Тези крайни клиенти мога да ви уверя, че по никакъв начин не аплодират това ,което се случва последните седмици и са силно обезпокоени от факта, че има така засилен медиен интерес. Не колкото медиен интерес, а колкото обстоятелствата, свързани с производителността на дружеството. Това е обвързано със срокове, доставки. Това може да изяде капитала на дружеството и натрупаната търговска печалба. Едно е оборот, друго е търговска печалба", каза Димитров. 

ДАНС проверява "Кинтекс"

Стана ясно, че медийният шум е довел до проверки на ДАНС в едно от дъщерните дружества на ДКК - "Кинтекс". "Днес сутринта в 9.00 ч. в ДКК имахме проверка от ДАНС. На този етап друго не може да се коментира, но мога да ви кажа, че е свързано с управлението в дружеството и то не бих казал, че имаме повод за гордост", добави още изпълнителният директор на ДКК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика