X
 
 

След първо четене: България ще признава присъди, издавани в ЕС

662 2
След първо четене: България ще признава присъди, издавани в ЕС
Снимка: МВР
Народното събрание прие на първо четене законопроект за признаване на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода, внесен от Министерския съвет.

С него се цели въвеждане на европейско рамково решение за прилагане на принципа за взаимно признаване към съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода, за целите на тяхното изпълнение в Европейския съюз.

591 осъдени престъпници са избягали от прокуратурата

591 осъдени престъпници са избягали от прокуратурата. Това сочи справка от края на миналата година. Проверка показва, че са се укрили ...

Компетентният орган по признаване и изпълнение на чужди съдебни актове е окръжният съд по местоживеене или обичайното местопребиваване на лицето, на което е наложено наказанието или мярката. Ако местоживеенето на лицето в страната е неизвестно или то не живее в страната, компетентен да признае акта е Софийският градски съд.

Условие за изпращане на съдебен акт за изпълнение в Република България е деянието, за което той се отнася, да съставлява престъпление и по българското законодателство.

Двойна наказуемост не се изисква, когато присъдата или мярката са постановени по повод на престъпленията тероризъм, участие в организирана престъпна група, корупция, трафик на хора, измама, вкл. такава, която засяга финансовите интереси на Европейския съюз, подправяне на парични знаци и други изрично посочени престъпления.

Процедурата по признаване на чужди съдебни решения включва възможността за провеждане на консултации с компетентния орган на издаващата държава членка преди изпращането на съдебния акт.

Издирван от две години се появи без проблем в национален ефир

Бившият полицай Венцислав Ангелов-Чикагото е един от стотиците издирвани от българската държава с ефективни, окончателни присъди. Споре...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Чудесата не свършвали, казват
  • Британия: a deficit in goods with the EU of £6bn a year has ballooned into a deficit of £95bn a year 1 Британия: a deficit in goods with the EU of £6bn a year has ballooned into a deficit of £95bn a year преди 9 месеца Профил на трол?
    Двойна наказуемост не се изисква : именно този пасаж втекстове даде и дава най-силните аргументи в репертоар на Брекситирите . Както си е била една от най-изтъкваните точки на критики против неподписаното търговско споразумение TIPP помежду Северна Америка и ЕС . Каквото на пръв поглед изглежда разбираемо, функционално , ефикасно , логично в практиката може да доведе до дисбалансиот друго естество виж още ›› , кой и как плаща евентуалните наложени санкции ? Кой и как определя техен размер ? Щом това вече подлежи на делегация следва още един пак от друго естество аспект , а именно , кой и как си ги събира ? Това без такава юридическа практика ни изглежда като фантастика . Но , нито неподписаното TTIP , нито Брексит са фантазия , а реална политика . При това именно със поглед към юридическата процедура на взаймно признаванена чуждо решение . Или както се нарича това в търговията на мита и тарифи , most favoured nation clause или реципрочност . Пак на другата страна от всяка аргументация въпросът , как да функционира една единствена парична система , Евро , ако няма взаимно изпълними актове от естество на администратимни санкции ? Възниква тогава този кръг от въпроси и за процедурите в гражданското право , изпълнителен лист , менителница , запис по заповед . Ще ни потрябва един пълен round-up както за процесуалната част , така и за тефтерчето наричано задължения и договори . И да не забравим пак повторно ,търговците ни .
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...