Служебното правителство отчете 10% нарастване на БВП

1962
Служебното правителство отчете 10% нарастване на БВП
Снимка: БГНЕС

Пръв от членовете на правителството се отчете вицепремиерът Гълъб Донев, който е и социален министър. Той акцентира върху направеното за пенсионерите - 120 лв. добавка за всеки, 370 лв. минимална пенсия и увеличение на останалите. Той подчерта, че преизчисляването е трайно, защото чрез ДОО са променени разпоредби в Закона за социалното осигуряване. "Тоест, това не е временно, а трайно увеличение", посочи Донев.

Той подчерта и увеличения размер на детските - 650 лв. на месец. Министър Донев припомни, че започва изплащането и на помощите за отопление.

Вицепремиерът по сигурността и министър на вътрешните работи Бойко Рашков отчете като успех нормалното провеждане на парламентарните избори, което е и сред основните задачи пред служебното правителство. "Проверени са 5600 места, за които има информация, че се извършва купуване и продаване на гласове", каза Рашков.

Той посочи и превишаването на правомощията от страна на полицейски служители по време на протестите и изрази надежда, че със съдействието на Института по психология ще се работи в посока да няма такива изяви в бъдеще.

Рашков акцентира и върху миграционния натиск. "Обърнахме изключително сериозно внимание и започнахме много сериозна работа въз основа на получена информация отвън и от нашите служби. Поставих въпроса на Съвета по сигурността при президента през август. Всички политически сили приеха проблема за засягащ националната сигурност", каза Рашков.

По думите му към момента мигрантският натиск не е наложил включване на армейски сили, но МВР и МО имат готовност в 36-часов срок да противодеъстват на масово навлизане на мигранти у нас.

Вицепремиерът Атанас Пеканов очерта като успешна работата по Националния план за възстановяване и развитие, както и "11 нови проекта, 8 нови реформи, направеното за енергетиката и декарбонизацията, регионалните дисбаланси. "Отпаднаха проекти, които са търпели сериозна критика", посочи Пеканов.

Янев отчете: Показахме недъзите при изразходване на обществени средства

Правителството демонстрира нов начин на работа, демонстрира прозрачност и отчетност, показа недъзите при изразходването на общественит...

Асен Василев очерта като важно постижение на финансовото министерство това, че средствата за борба с ковид заразата са осигурени. По думите му засиленият контрол от страна на държавата към по-едрите данъкоплатци е довел до по-голяма събираемост. "Бизнесът започна да работи, ръстът на събираемост е от почти 10%", каза Василев. "Това не е заслуга на Министерството на финансите или на правителството, това е заслуга на всички граждани, които са си внесли данъците в хазната", каза Василев. Той припомни съвместните акции с МРРБ, при които бяха открити "недобри практики в пътното строителство, поръчки без търг и конкурс". Василев изрази надежда, че те ще бъдат пресечени чрез контролните механизми на държавата.

През последните 4 месеца са предприети и мерки за подкрепа на бизнеса – 385 безлихвени кредита са над 400 млн. лв. са отпуснати. Продължило е грантовото финансиране по мярката „60/40“, разплатени са средствата за оборотен капитал към бизнеса. Василев каза още, че благодарение на няколко структурни промени в НАП и Митници допълнително около 2 млрд. лв. ще влязат в бюджета до края на годината.

Кирил Петков наблегна на 10-процентното нарастване на БВП, 4% - на нвестициите, 20% - увеличение на износа на стоки и услуги. По думите му тези цифри показват икономически растеж. Той посоми още и мерките за подкрепа на бизнеса -  2,5 млрд. лв. по новата програма за възстановяване и добави, че скоростта на усвояване е по-бърза от очакваното. "В Ловеч ще имаме скоро завод за електромобили, инвестицията е за 180 млн лв.", добави той. Петков обобщи работата по инициативата "Три морета", преговорите с Гугъл и Амазон, подписването на стартъп стандарта на ЕС, както и инициативата "Община без корупция", чрез която инвеститорите ще имат гаранция за вложените средства.

В отчета на Кирил Петков бяха споменати още промените в Българската агенция за инвестиции, провелката на язовирите, ББР с осемте компании, взели над 1 милиард лева.

В отчета на кабинета участва и образователният министър Николай Денков, който призова към спазване на ограничителните мерки и ваксинация, за да има нормален учебен процес.

Румен Радев представя новото служебно правителство утре сутринта

Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за ра...

Стефан Янев обобщи работата на ръководеното от него служебно правителство така: "Дадохме импулс, че заедно можем повече. Надявам се следващият парламент да излъчи правителство, което да върви в тази посока и всички ние да бъдем по-доволни от това, което имаме като управление".

"На следващия кабинет няма да му бъде лесно, с мобилизация на силите може да се продължи в същия дух. Надявам се да имаме редовно правителство до края на годината", завърши Стефан Янев.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика