Сметката за 2021 година: 7.3 млн. лева похарчиха партиите в третите парламентарни избори

2781
Сметката за 2021 година: 7.3 млн. лева похарчиха партиите в третите парламентарни избори
Снимка: БГНЕС

На парламентарните избори през ноември миналата година участваха 20 партии и 7 коалиции. Приходите, които са отчели в кампанията, са в размер на 7 904 218 лв.

Голяма част от приходите на участниците в изборите са формирани от държавната субсидия и помощта под формата на държавни пакети. Именно затова е важно да се проследи къде са били насочени тези средства, пишат от Институт за развитие на публичната среда, които са изготвили изследването.

Контролираният и купен вот спада на изборите през ноември, показва анализ на АКФ

Избирателната активност в рисковите секции продължава да намалява и на парламентарните избори през ноември 2021 г. Това е силен индикат...

Съгласно отчетите за кампаниите разходите на участниците възлизат общо на 7 324 079 лв. Тази сума е сходна със средствата в кампанията от изборите през юли – 7 434 468 лв. Традиционно парите, заделени за медийни услуги, са най-голямото перо. Почти 70 % от всички разходи са за реклама в медиите – 4 982 103 лв. В тази сума са включени и държавните средства от медийни пакети – 715 159 лв.

Как са разпределени парите в кампанията:

Очевидно и за тези избори партиите продължават да разчитат на доброволен труд в кампаниите си. По-малко от 1% от всички разходи са отделени за възнаграждения. Единствените две формации, декларирали такива, са "Продължаваме промяната" и "БСП за България" - посочили общо 47 376 лв. в категорията разходи за възнаграждения и осигуровки.

Кои са петте формации, отчели най-много разходи за изминалата кампания, и за какви услуги са направени те, показва следващата визуализация:

"Продължаваме промяната" са формацията, отчела най-много похарчени средства - 1 860 970 лв., следвана от "Демократична България" с 1 815 566 лв. На трето място, но с три пъти по-малко разходи, са ГЕРБ-СДС със 645 293 лв.

Колко пари спечелиха партиите от изборите през 2021 година?

ГЕРБ е с най-висока партийна субсидия, която й е начислена за трите парламентарни вота през миналата година. Досега партията на Бойко Б...

Закъде без медийна реклама?

И в тази кампания основните вложения са за медийно отразяване - 4 982 103 лв. В най-голяма степен те са насочени към онлайн медиите - за агитация в сайтове са похарчени 2 565 538 лв. В тази категория вероятно са отчетени и сумите, насочени към социалните мрежи - все по-любимо поле за отправяне на политически послания. Така се запазва тенденцията партийната комуникация в онлайн пространството да е предпочитана по време на кампаниите. Средствата за интернет реклама вече значително надминават тези, отделени за частни телевизии - 1 353 592 лв.

Графиката по-долу показва към какви медии са се насочили средствата на партиите:

За рекламата и гласовете

Влияе ли медийното отразяване на изборния резултат? Може ли да се изчисли “медийната цена”, платена от партиите за един спечелен глас? Следващата графика показва тези “стойности”:

Харизанов: Партиите още спят вълшебен сън, а политиците не станаха разумни

Свидетели сме на една изнервена кампания с много неясноти. Политиците са виновни за озлобяването и радикализирането на гражданите. На 1...

 

Най-скъпите гласове са подадени за формациите, разчитащи основно на медийни пакети, за да финансират своите кампании - Български национален съюз -НД, Бригада, Пряка демокрация и други. “Цената на глас” на тези партии достига до 36 лв.

Ако стойността за получен глас е признак за ефективност на кампанията, то с висока такава могат да се похвалят от ДПС и Има такъв народ. Двете партии са отделили съответно 39 стотинки и 76 стотинки за медийно отразяване, за да получат 1 глас. Трябва да посочим, че от партията на г-н Слави Трифонов провеждаха медийната си кампания основно в свързаната с нея телевизия ⅞ тв.

В следваща публикация екипът на ИРПС ще представи повече данни за това как се разходваха медийните пакети за предизборната кампания през ноемри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика