Снимките компромати за Борисов не са монтаж, сочи експертиза, поръчана от Биволъ

30876
Снимките компромати за Борисов не са монтаж, сочи експертиза, поръчана от Биволъ
Снимка: БГНЕС

Няма фотомонтажи или фалшифициране с "Фотошоп" в анонимно разпространените снимки компромати за премиера Бойко Борисов.

Това сочи техническа експертиза на фотосите, поръчана от електронните издания „Биволъ” и “E-вестник”. От „Биволъ” не посочват на кого са възложили експертизата.

Ген. Владимиров: Невъзможно е участието на хора от НСО в изтеклите снимки

"Участието на хора от НСО в изтеклите снимки, на които се предполага, че премиерът Бойко Борисов спи, а до него има пистолет и големи с...

Проверени са общо 9 снимки – в 3 от тях няма абсолютно никакви промени, а в останалите 6 се виждат изменения в метаданните – текстове, в които се съдържат времето на заснемане, видът на апарата, с който са направени, и други параметри. Целта е „да се заблуди за времето, по което са правени”, твърдят от „Биволъ”. Те са заснети в периода 2017-2019 г.

Според електронното издание възможно е фотосите да са аранжирани, както твърди Борисов, но това би означавало, че на три пъти през 2017 и 2019 г. в спалнята на премиера в резиденцията са внасяни около 1 млн. евро в пачки, златни кюлчета, евентуално и пистолет с неговата марка, и всичко това трябва да е минавало през охраната.

Такава аранжировка може да се направи само с участие на охраната от НСО – която Борисов е избирал лично, дори и назначавал свои хора там”, обобщават от „Биволъ”.

Една променена снимка

Само на снимката, на която се вижда спящият Борисов, има намеса и с „Фотошоп” – пропорционално е намален размерът на изображението в пиксели с приблизително 50% спрямо оригиналния на IPhone 6S (с какъвто е правена снимката). Няма изрязване на части от кадъра, възможна е лека корекция на яркост и контраст, уточняват от „Биволъ”. Тази снимка е направена на 13 август 2017 г., неделя. Метаданните обаче са променени, така че да се вижда дата на заснемане 4 август 2021 г.

Главчев за снимките на Борисов: Това е най-подлата атака

"Не бих казал, че тази е най-зловещата атака, но е най-смешната и подлата. Премиерът спи не повече от 4-5 часа на денонощие, иначе няма...

Точно тази снимка официално беше призната на пресконференцията на Борисов с актива на ГЕРБ като автентична, той каза за нея, че „спинка щастливо”.

Други две снимки са направени през септември 2017 г. На едната от 25 септември 2017 г., понеделник, се вижда нощното шкафче с отворено чекмедже с пачки банкноти по 500 евро. При нея името на файла е променено спрямо оригиналното от „Айфона”. Втората, която показва в близък план отвореното чекмедже, е направена 9 секунди по-късно. В метаданните датата обаче е коригирана на 22 юли 2024 г. От 12 декември 2017 г. има една снимка, на която вероятно е изменено името на файла.

Четири снимки са направени през януари 2019 г. Първата, на която се вижда стаята в общ план, е от 4 януари 2019 г., петък. Метаданните обаче са изменени, така че да показват дата на заснемане 7 април 2021 г. Втората, направена 18 секунди след предишната, също е изменена, за да показва дата 26 ноември 2021 г. На нея се вижда в едър план разтвореното чекмедже и неговото съдържание – две пачки с банкноти от по 500 евро и кюлчета злато. Третата снимка е направена след още 12 секунди, но е изменена, за да показва дата 9 март 2014 г. Тя показва цялото шкафче, отворено с парите и кюлчетата, а отгоре – пистолет и две дистанционни. В четвъртата, отново показваща съдържанието на чекмеджето, няма никакви изменения.

От 6 февруари 2019 г. има една снимка, която е редактирана така, че да излезе сякаш е правена на 3 май 2013 г. Чаршафите на оправеното легло са сменени. Пистолетът е на същото място, има промяна в тубичките с кремове. На земята отново има бутилка с вода и бутилка уиски „Чивас Ригал”.

На амбразурата

И Данаил Кирилов заподозря разследвани за компроматите срещу Борисов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов очаква да бъде проведено разследване, което да установи, както авторите на записите и снимкит...

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска да се проведе разследване, което да установи авторите на записа и снимките, свързвани с премиера Бойко Борисов. Той също така добави, че трябва да се търси отговорност и от разпространилите ги в социалните мрежи.

По думите му разследването трябва да е за огласяване на неистински, клеветнически факти и обстоятелства. Кирилов добави, че зад записите и снимките стоят разследвани лица.

Подобна теза застъпи и главният прокурор Иван Гешев.

Свидетели сме на една груба компроматна атака срещу министър-председателя, коментира народният представител от ВМРО Милен Михов. По мнението на депутата от Обединени патриоти снимките, направени в спалнята на премиера Борисов, изглеждат сюжетно конструирани като в евтин трилър.

За снимките, записите, подмятанията и писанията няма нито едно доказателство, че отразяват реалността, а залагат на кръчмарското бръщолевене и подшушнатото на уше във фризьорските салони, написа политическият анализатор Нидал Алгафари.

"Политически зоопарк": Поредната цветна порция "личен живот" на премиера

Скандални снимки се появиха в сайта „Афера“. На една от тях се вижда, че премиерът Бойко Борисов най-вероятно спи. На други...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика