Собствениците на „Ефбет“ с жалба до парламента за включването им в списъка по „Магнитски“

2605
Собствениците на „Ефбет“ с жалба до парламента за включването им в списъка по „Магнитски“
Снимка: efbet.novini.bg

Собствениците на „Ефбет“ Цветомир и Стефан Найденови, които бяха включени в т. нар. български разширен списък по американския закон „Магнитски“, са подали жалба до новосъздадената парламентарна комисия по въпроса.

Припомняме, че през юни Министерството на финансите публикува разширен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на финансовото ведомство на САЩ. В разширения списък са включени именно тримата, които са бивши съдружници с хазартния бос Васил Божков.

Собствениците на Efbet: Нямаме отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица

Държим да подчертаем, че ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица. Това се казва в позиция на с...

В писмото, до комисията, собственците на „Ефбет“ настояват комисията, оглавявана от Надежда Йорданова от „Демократична България“, да установи защо въобще са вкарани в този списък, при положение че са прекратили всякаква свързаност с разследвания бизнесмен Васил Божков. Той, заедно с бившия депутат Делян Пеевски и бившия шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, беше включен от Министерството на финансите на САЩ в черен списък на замесени в корупция.

Пред парламентарната комисия Найденови подчертават, че те не са санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, но са потърпевши от последващите „необосновани и незаконосъобразни действия на компетентните национални органи – МФ, НАП и ДАНС“, срещу тях, разказва lex.bg.

Цветомир и Стефан Найденови настояват депутатите да проверят законосъобразността, ефективността и адекватността на действията на тези органи срещу тях и молят да бъдат изслушани от комисията. Те разказват на депутатите как след като Министерският съвет реши да възложи на работна група да създаде списък на свързаните със санкционираните по „Магнитски“ в него е влязла гръцката компания „Интралот“. Шест дни по-късно тя е извадена от него, а там се появяват техните имена.

„Незабавно щом узнахме за предприетите спрямо нас действия, депозирахме писмо с подробно изложение на аргументи за липсата на каквато и да било свързаност с лицата от списъка на OFAC, с искане за незабавното ни премахване от списъка, като приложихме съответните безспорни доказателства“, изтъкват Найденови. И съобщават, че са се срещнали с шефа на Националната агенция за приходите Румен Спецов и той им е обяснил, че „Интралот“ е извадена от списъка, защото е чуждестранна фирма. „Този аргумент трудно може да бъде споделен, предвид наличието и към момента на 15 чуждестранни фирми в публикувания списък“, заявяват собствениците на „Ефбет“.

После пък шефът на ДАНС Пламен Тончев им казал, че всъщност „Интралот“ неоснователно е извадена от разширения списък по „Магнитски“ и трябва да бъде върната в него.

Майката на Пеевски жали в съда срещу Магнитски, може ли да се провали заради процедурна грешка?

Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, обжалва решението на служебното правителство да бъде включена в черен "български" списък зара...

Найденови напомнят, че министърът на финансите Асен Василев заяви, че изваждането на „Интралот“ от списъка е заради допусната „фактическа грешка“ при вписването в Търговския регистър и Васил Божков неправилно е фигурирал като краен действителен собственик, но тя вече е поправена.

„В противоречие c горното, липсва каквато и да е било промяна по партидите в Търговския регистър на свързаните с Божков дружества „Лотери Дистрибюшънс“ ООД, ЕИИ 131251717, „Нешънъл Лотери“ ООД, ЕИИ 131251674 и „Нумерикъл Геймс“ ООД, ЕИИ 131252477, в които „Интралот“ АД (INTRALOT S.A.) продължават да фигурират освен като действащ и активен съдружник, притежаващ 49% от капитала им, и като действителен краен собственик и до днес, без да е налице никаква поправка.

В посочените дружества ние също неправилно сме посочени като действителни собственици, като към момента на декларирането, нито един от нас не е притежавал достатъчен процент от дяловете, а от 25 март 2020 г. насам нямаме абсолютно никакво участие в посочените дружества, за което още на 15 юни 2021 г. представихме на Постоянната работна група, категорични писмени доказателства, но същата бездейства и до днес“, пишат Найденови.

Те заявяват, че изключително бързото премахване на „Интралот“ от списъка без ясни мотиви и тяхното включване в него ги кара да се съмняват в законосъобразността на действията на работната група.

Баща и син Найденови напомнят, че заведоха и дела в Административен съд – София-град. И че по тях съдът посочи, че „липсата на предварително изпълнение, допуснато от органа или уредено от законодателя, налага извода, че подаването на жалба срещу оспорен административен акт има суспензивен ефект според общото правило на чл. 166, ал. 1 АПК.“.

Приеха комисия, която да нищи бездействието след санкциите по закона „Магнитски“

Депутатите от 46-о Народно събрание приеха единодушно и без дебати проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване н...

В същия смисъл се произнесе категорично и Върховният административен съд по серия от жалби на засегнати, допълват от "Лекс". Не е ясно защо тогава списъкът продължава да съществува на сайта на Министерството на финансите, при положение че не е допуснато предварително изпълнение на решението на МС за създаването му и всички действия по изпълнение то му са незаконни фактически действия.

„Въпреки горното и изпратените от нас десетки писма оттогава, към настоящия момент, вече близо 60-ти ден, нашите имена и това на Боян Стефанов Найденов продължават да фигурират в Списъка без законово или друго основание за това. Същевременно, дружеството „Интралот“ АД (INTRALOT S.A.), което от близо 18 (осемнадесет) години има взаимоотношения с обвиняемия Васил Божков, е премахнато почти незабавно (в рамките на 6 дни)- немотивирано и противоречиво от списъка по РМС № 441.

Недоумение буди фактът, че в списъка, публикуван от българските власти са включени и продължават да стоят нашите имена и това на Боян Стефанов Найденов – на лицата, които първи, с риск за живота и здравето си, сигнализирахме за незаконосъобразната дейност на обвиняемия Божков и които сме защитени свидетели в делата срещу него; а в него не фигурират отсъстват липсват значителен брой от лицата от най-близкия бизнес и семеен кръг – като съпругата му, сестра му и сина му. На фона на големият брой юридически лица, включени в списъка „Магнитски“, буди също така недоумение малкият и по неясни критерии избран списък с физически лица в списъка на Министерство на финансите. Изключително тревожно е също така мълчанието на отговорните институции, които 60-и ден отказват каквато и да е комуникация или обратна връзка по случая за потърпевшите“, заявяват Найденови в писмото си до парламентарната комисия.

По делата, които Найденови заведоха след включването им в списъка, е приложена специална справка от проверка извършена от МВР за тяхна свързаност с дружества на Васил Божков. В нея Министерският съвет се уведомява, че и тримата – Цветомир, Стефан и Боян, не са свързани с компаниите, включени в черния списък на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика